Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 11 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Gezonde pannenkoek als ontbijt? Probeer eens deze hartige galette uit Frankrijk

Een ontbijt kan nog wel ‘s eenzijdig worden. Omdat je nog niet helemaal wakker bent en de creativiteit nog ver te zoeken is bijvoorbeeld. En je dag kan nog wel zo goed starten met een fenomenaal ontbijt. Onze tip: de Franse galette. Een hartige crêpe die helemaal niet zo moeilijk is om te maken.

Hadden we al gezegd dat ‘ie ook nog eens gezonder is dan de gemiddelde pannenkoek?

Gezonde pannenkoek als ontbijt? Probeer eens deze hartige galette uit Frankrijk

Je moet flink zoeken om iemand tegen te komen die er nee tegen zegt: een pannenkoek als ontbijt. Nu kunnen het recept van de Nederlandse pannenkoek inmiddels dromen, even als die van American pancakes. Ook krijgen we geen genoeg van de Marokkaanse duizendgatenpannenkoeken. Maar kende je de Franse galette Bretonne al?

Crêpe

Waarschijnlijk heb je ‘m ooit voor ‘t eerst tijdens een vroegere Franse vakantie leren kennen: de crêpe. Deze flinterdunne pannenkoek wordt op een speciale crêpeplaat gemaakt, belegd met waar je zin in hebt en opgevouwen om zo uit het handje te verorberen.

Zoet

Dat beleg is dan vooral zoet: van gezouten caramel en citroen en suiker tot poedersuiker of eentje met Nutella. Inmiddels zien we de hartige versie ook steeds meer verschijnen. Hartige versie dekt alleen niet helemaal de lading, aangezien de galette uit andere ingrediënten bestaat én anders wordt gevouwen.

galette bretonne pannenkoek ontbijt2
Bron: Pixabay

Galette Bretonne

Een perfecte pannenkoek voor je ontbijt dus. De galette bestaat namelijk uit boekweitmeel – vandaar de wat grijzige look. De galette Bretonne vindt z’n oorsprong in Bretagne en wordt er ook vaak als lunch gegeten. Je herkent ‘m aan het spiegeleitje in ‘t midden, maar is in veel variaties te vinden, zoals met kaas, ham, gekarameliseerde uien of paddenstoelen.

Recept

Het goede nieuws: de galette Bretonne is niet moeilijk om te maken, net als z’n Nederlandse familielid dus. Zoals deze versie van Bon Appétit bijvoorbeeld met eieren en romige prei. Nog steeds te veel werk? Check dan dit basisrecept met een eitje van Serious Eats.

Meer over pannenkoeken

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.