Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 3 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Handig: zo weet je wanneer je olie klaar is om te frituren

Ondanks de groeiende Airfryer-fanschare – verzamel u hier – zijn er natuurlijk ook nog genoeg frituur-die hards die het krokante meesterwerk in de spetterende pan klaarmaken. En voor die laatsten hebben wij een handige tip. Zo weet je namelijk wanneer je olie klaar is om te frituren.

En het is makkelijker dan je denkt.

Dit is dé tip om op het juiste moment te frituren

Natuurlijk, er zijn genoeg keuken pro’s in ons midden met een thermometer. Maar mocht die nou net kapot zijn of je hebt er simpelweg geen in la liggen, dan is er dus nog een manier om erachter te komen dat je olie klaar is voor een stevig potje haute friture.

Ebi fry / gefrituurde garnalen
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Aan de frituur

Het is dat het Voedingscentrum frituur niet per se een prominente plek in de schijf van vijf heeft gegeven. Het liefst schuiven we toch wel echt met enige regelmaat iets gefrituurd het gelaat in. Want frituur is meer dan alleen patat op zondag – overigens ook erg lekker. Maak ons maar wakker voor gefrituurde garnalen, enoki paddestoelen met kruidig zout of deze crispy pompoenringen.

Dé tip voor het juiste moment

Nou raden we je ten sterkste af om het met wat druppels water te proberen – want: spettergalore – maar wat je sowieso in je la hebt liggen is een houten pollepel. Wanneer je deze in de olie steekt en er direct kleine bubbeltjes om het hout vormen, ben je klaar om te gaan.

Met een thermometer

Ben jij toch die culinaire geluksvogel met een thermometer bij de hand, let dan op dat de olie max 175 à 180 graden wordt. Iets lager mag ook zeker, maar sowieso niet lager dan 150 graden. Onder die grens nemen je bitterballen, dumplings of gefrituurde olijven te veel vet op, wat op alle vlakken geen goed idee is: niet lekker, niet krokant én ook nog eens ongezond.

Meer over frituren:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.