Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 18 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

Deze nieuwe restaurants openden in de lockdown (of gaan binnenkort open!)

Een restaurant openen in coronatijd? Misschien niet de meest voor de hand liggende keuze. Toch zijn er heel wat stoere horecaondernemers die de afgelopen tijd besloten om nieuwe restaurants te openen. Of plannen te maken om binnenkort open te gaan. Wij zetten de tofste voor je op een rij.

Zolang de lockdown voortduurt, mogen restaurants nog altijd geen gasten ontvangen. Toch weerhoudt dat een aantal horecaondernemers er niet van om een nieuwe zaak te vestigen.

Wij stelden een fijne lijst samen van nieuwe restaurants die openden of binnenkort openen in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en zelfs Oegstgeest. Haal nu alvast bij ze af en plan maar vast een datum om bij ze langs te gaan voor als ze weer open mogen. Wij kunnen niet wachten!

Tweede lockdown: bij deze restaurants kun je (opnieuw) afhalen

Nieuwe restaurants

Deze nieuwe restaurants openden in de lockdown:

Restaurant 273 in Utrecht

Oudegracht 273, Utrecht

Het interieur is af (en om door een ringetje te halen), het chef’s menu staat live, maar chef-kok en eigenaar Tommy den Hartog van restaurant 273 zal nog even moeten wachten tot hij de deuren van zijn restaurant mag opengooien.

Het restaurant vestigde zich tijdens de pandemie in een monumentaal pand aan de Oudegracht in Utrecht en oogt en klinkt veelbelovend. Fine dining voor een breed publiek moet de insteek worden. Denk aan gerechten als zwezerik met artisjok, champignon, sinaasappel en kruidnagel. Wij kunnen niet wachten. Meer info op de site.

Mizakaya in Oegstgeest

De Kempenaerstraat 36, Oegstgeest

In Oegstgeest opende dit jaar een tof omakase restaurant. Bij Mizakaya zijn de gerechten Japans geïnspireerd met een internationale touch. Het is wachten tot ze officieel open kunnen, maar tot die tijd kun je de lekkerste gerechten bij ze bestellen.

Denk aan tartaar van langzaam gegaarde black tiger gamba met zoetzuur van rettich en chioggia biet, avocadocrème en krokant van zoete aardappel. Meer info via Instagram.

Hemel & Aarde in Utrecht

Keistraat 8, Utrecht

Restaurant Hemel & Aarde van chef Vito Reekers (ex Karel V) en zijn team opende op 22 oktober 2020 in Utrecht. Middenin de pandemie dus. Omdat ze onder hetzelfde dak zitten als Hotel The Nox konden ze hun bloedmooie gerechten alvast uitserveren op hotelkamers, maar we wachten natuurlijk met smart tot ze écht, officieel open kunnen.

Tot die tijd doen ze toffe dingen met maaltijdboxen: Hemel & Aarde Thuis. Denk aan dry aged bospeen met tartaar, boekweit, wortelharissa, Oost-Indische kers en bottarga van eidooier. Of een ‘tiramiso’ met pecan, koffiesoja, miso fudge, mascarpone en zwarte kumquat. Meer info via de site.

On Cru in Rotterdam

Haringvliet 92B, Rotterdam

Gasten hebben ze nog niet mogen ontvangen, maar On Cru kan niet meer wachten en biedt dus alvast take-out aan. Dit nieuwe Rotterdamse restaurant van Kelvin de Pijper (Louise Petit Restaurant) en zijn vriendin Denise van der Mijn gaat je hopelijk binnenkort verwelkomen voor lunch en diner. Op Instagram zien we alvast heel veel mooi opgemaakte bordjes voorbijkomen met fine dining gerechtjes met zwezerik, kreeft, zeewier of aardpeer.

Ranchi Amsterdam

Ranchi Amsterdam is officieel geen restaurant, maar wel een bezorgservice én een pop-up in Amsterdam. Toen de horeca-broers Sebastiaan en Christiaan Roosink tijdens de tweede lockdown weer thuis kwamen te zitten, besloten ze een gat in de markt te vullen.

Ze vroegen zich al een tijdje af waarom er nog geen adresje voor sandwiches in Japanse stijl in Amsterdam was. Nu kun je zeven dagen per week de lekkerste Japanse sandwiches, zoals katsu sando en egg sando bij ze bestellen.

Check de website van Ranchi of ga naar hun pop-up in café Het Bruine Paard aan de Prinsengracht 44 (donderdag t/m zondag).

Deze restaurants openen binnenkort

Deze restaurants gaan binnenkort open:

De Juwelier Amsterdam (van 212)

Utrechtsestraat 51, Amsterdam

Schrijf het in je agenda: 1 juli. Want de mensen van het waanzinnige restaurant 212** openen dan een tweede tent. De Juwelier wordt niet alleen een restaurant, maar ook dé plek voor delicatessen.

Bovendien willen ze het lekker laagdrempelig houden, met voorgerechten rond de € 15,- en hoofdgerechten rond de € 20,- à € 30,- euro. Het wordt à la carte en klassiek. Denk aan een kippetje en tarbot op de graat. Houd het in de gaten via Instagram.

Maeve in Utrecht

Kromme Nieuwegracht 18, Utrecht

Chef Tommy Janssen (Kasteel Heemstede, La Rive) en maître Vera Voorend openen samen casual fine-dining restaurant Maeve in Utrecht. In de zomer van 2021 moet het gaan gebeuren. En dat stemt ons heden zo blij, want het wordt toch eens tijd dat Utrecht een Michelinster gaat binnenslepen.

Tommy en Vera hebben in 2020 nog samen stage gelopen bij restaurant Geranium*** in Kopenhagen, dus dat belooft wat, qua culinaire inspiratie. Lichte, frisse gerechten met een Franse basis en Nederlandse producten.

Meer info via de website.

Fiona in Amsterdam

Warmoesstraat 14, Amsterdam

De Mexicaanse chef Zahie Téllez kan in haar thuisland Mexico niet meer anoniem over straat. Dat komt ondermeer doordat ze schitterde in een populaire kookshow op Discovery. Hier in Nederland kent niemand haar, en tóch verkoos de Mexicaanse onze hoofdstad als locatie voor haar nieuwe restaurant, Fiona. Best een eer dus.

De opening van Fiona staat gepland op 1 mei, maar de coronaregels moeten dat dan wel toelaten. We duimen. Verwacht een seizoensgebonden all day menu dat grotendeels vegetarisch is, uit de moderne Mexicaanse keuken. Olé! Houd de Instagram-pagina van Fiona in de gaten.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.