Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 20 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Vlaggetjesdag! Het is weer tijd voor de Hollandse Nieuwe (en zo smaakt ‘ie dit jaar)

De periode waar veel visliefhebbers reikhalzend naar uitkijken is aangebroken: de nieuwe haring is weer verkrijgbaar. De vette vissen zijn populair in ons land en worden als warme broodjes over de toonbank verkocht.

Zoals ieder jaar wordt er over de haring gezegd dat ‘ie beter is dan het jaar daarvoor, nog vetter is en nog meer smaak heeft. Ga niet blind af op dat nieuws, want het bevat een ontzettend hoog ‘wij van WC-eend-gehalte’.

De uitspraken worden namelijk altijd gedaan door de mensen uit de haringindustrie zelf. Gelukkig heeft de redactie van Culy de proef op de som genomen (misschien hebben we er al drie op…) en kunnen we met zekerheid zeggen dat de haring dit jaar inderdaad beter is dan het afgelopen jaar.

Waarom happen we eigenlijk haring van de staart en smaakt 'ie dan anders?
Unsplash

Hollandse Nieuwe komt niet uit Nederland

Vorig jaar werd de komst van de nieuwe haring al met een week uitgesteld, omdat de vissen niet vet genoeg waren. Dat kwam door de relatief lage watertemperatuur waardoor de haringen minder voedsel hadden om zich vet te eten. Gelukkig lag de temperatuur van het water dit jaar een stuk hoger en zijn de Hollandse Nieuwe zonder vertraging verkrijgbaar in Nederland.

De gemiddelde stijging van de temperatuur van het zeewater merken we overigens ook in Nederland. De haringen zwemmen hierdoor al jaren niet meer voor de Nederlandse kust.

Doordat de zeetemperatuur stijgt, trekken de haringen verder naar het Noorden. Haringen maken voor de Nederlandse kust plaats voor de pijlstaartinktvis die steeds vaker hier te vinden is.

Vette vis

Waarom heet het dan toch Hollandse Nieuwe? De naam komt door het proces dat nog steeds door de Nederlandse vissers wordt uitgevoerd.

De vissen worden op traditionele manier gekaakt, gepekeld, ingevroren en ontdooid. Het heeft dus niets te maken met de herkomst van de vis. Deze wordt vooral gevangen in Noorwegen, Denemarken en Schotland. Een Hollandse Nieuwe is minstens 3 jaar oud en wordt vanaf begin mei tot eind juli in zes weken tijd gevangen.

Haring die in deze periode wordt gevangen en bereid, krijgt de naam Hollandse Nieuwe. Daarnaast moet de vis tenminste een vetpercentage van 16% hebben.

Haring
Bron: chudo2307 via Adobe Stock

Hoe herken je Hollandse Nieuwe?

De smaak van een haring herken je uit duizenden. De vis smaakt vettig, heeft een frisse nasmaak en is boterzacht. Een andere manier om een haring te herkennen is de kleur van de haring. Een Hollandse Nieuwe heeft aan de binnenkant dan ook een helderrode of roze kleur. 

Koop je een haring die nog niet is schoongemaakt? Check dan of de ogen van de fris rood kleuren. Als laatste check je de zilveren buitenkant. De vis heeft een mooie glans in tegenstelling tot een haring die ouder is.

Meer artikelen over vis:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.