Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Inspiratie 26 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Van deze 8 etenswaren wist je misschien nog niet dat ze níét vegetarisch zijn

Als vegetariër wil je absoluut niet iets eten dat verborgen dierlijke producten bevat. Maar wat blijkt: er zijn een hoop vegetarische instinkers. Culy duikt in de materie en deelt een lijstje van 8 etenswaren waarvan je nog niet wist dat ze níét vegetarisch zijn.

8x producten die verrassend genoeg niet vegetarisch zijn

Vol verbazing kijken we naar het lijstje van vegetarische instinkers. Op de Culy-redactie eten wij dan zelf misschien wel dierlijke producten, maar het is altijd fijn om te weten wat je eet. En natuurlijk ook om te weten wat je geeft aan een ander.

1. Gelatine

Dat gelatine niet vegetarisch is, is al langer algemeen bekend. Maar voor de zekerheid vertellen wij je het toch nog een keer. Gelatine bestaat namelijk uit collageen. En dat komt uit het bindweefsel van dieren. Je vindt gelatine in snoep, zoals drop en winegums. Maar ook in toetjes, zoals pudding. Als je geen gelatine ziet staan op een verpakking, kijk dan voor de zekerheid naar de E-nummers. Want gelatine staat soms vermeld onder het E-nummer E441.

Niet vegetarische etenswaren/snoepjes
Bron: Pexels

2. Kazen

Niet alleen in een veganistisch dieet, maar ook in een vegetarisch dieet moet worden opgelet bij kaas. Dat komt omdat er dierlijk stremsel (enzymen uit de maag van pasgeboren kalveren) wordt gebruikt bij het maken van kaas. Dat betekent niet dat je als vegetariër uitsluitend vegan kaas moet eten, want tegenwoordig wordt er ook microbieel stremsel gebruikt, dat uit genetisch gemodificeerde micro-organismen wordt gemaakt. Check daarom altijd even of je kaas vegetarisch is. Maar let ook op bij sauzen met kaas zoals pesto.

Wist je dat niet alle kaas vegetarisch is? Deze kazen kun je als vegetariër wél eten

3. Worcestersaus

Worcestersaus is een heerlijke smaakmaker in sauzen, soepen en dressings. Maar wat daar eigenlijk in gaat, bleek tijdens een potje rondvragen helemaal niet alom bekend. Tijd om de ingrediëntenlijst te bestuderen dus. En wat blijkt: er zit ansjovis in deze smaakmaker. En dat maakt worcestersaus natuurlijk níét vegetarisch. Gelukkig kun je tegenwoordig in speciaalzaken en bio-supermarkten veganistische worcestersaus vinden.

4. Caesar salade zonder vlees en vis is nog steeds niet vegetarisch

Bestel je graag een caesar salade zonder ansjovis, kip en spek en denk je dat je daarmee goed zit, dan moeten we je helaas teleurstellen. Want in caesar dressing gaat niet alleen Parmezaanse kaas, maar ook nog eens worcestersaus. In de meeste recepten doen ze daar ook nog ansjovis bij voor extra umami. Ontzettend lekker, maar niet vegetarisch. Vraag daarom altijd even wat er in de dressing zit voordat je ‘m bestelt in een restaurant. En maak de dressing thuis zelf, want dat is extra lekker.

niet vegetarische producten

Caesar salade: waar komt toch die naam vandaan? (en nee, niet van Julius Caesar)

5. Roze en rode snoepjes, koekjes en zelfs sappen(!)

Eet je graag roze koeken, M&M’s en vruchtensap, let dan goed op. Want hier zit vaak een rode kleurstof (karmijn) in. Deze kleurstof wordt gemaakt door het fijnmalen van luizen. En dat maakt jouw onschuldige tussendoortje opeens niet meer vegetarisch. Wil je zeker zijn dat jouw product geen karmijn bevat? Let dan op de E-nummers, want karmijn wordt vermeld onder E120. Vegetarische varianten van de rode kleurstof zijn E122 en E124.

6. Alcoholische dranken die niet vegetarisch zijn

Ja, ook bij alcoholische dranken moet je als vegetariër goed opletten. Want wijn komt dan misschien wel van druiven en bier van mout, maar in het fermentatieproces wordt soms dierlijk eiwit gebruikt. Bij de productie van wijn komen er namelijk deeltjes vrij. Om de wijn te filteren wordt daarom dierlijk eiwit gebruikt. Dit geldt ook voor bieren zoals Guinness, want hier gebruiken ze visslijm.

biertjes voor een online bierproeverij
Unsplash

7. Witte suiker

Ben je een zoetekauw? Check dan ook altijd even of je suiker wel vegetarisch is. Want het zou kunnen dat verkoolde dierlijke botten worden gebruikt om de suiker te filteren en te bleken. Het wordt daarna wél uit de suiker gehaald, maar vanwege dit proces blijft het product níét vegetarisch. In Nederland en Europa is deze werkwijze verboden, maar in Amerika is dit nog wel toegestaan. Het is onbekend welke Amerikaanse producten er in de Nederlandse schappen en internationale supermarkten liggen die daadwerkelijk deze suiker bevatten. Maar er wordt van uitgegaan dat dit beperkt is.

Basterdsuiker
Bron: Pixabay

8. E-nummers die niet vegetarisch zijn

Op een etiket zie je naast ingrediënten als water, glucose, etc. ook weleens een ‘E-nummer’. Een deel hiervan zoals E300 (Vitamine C) en E160a (caroteen) zijn altijd vegetarisch, maar er zijn ook E-nummers die meestal dierlijke producten bevatten. Denk aan karmijn, dat hierboven al genoemd is. Maar vaak is het ook niet duidelijk waaruit het bestanddeel exact bestaat.

Hieronder een lijst met E-nummers die je als vegetariër beter kunt vermijden:

  • E120
  • E160a
  • E160d E160e
  • E161g
  • E234
  • E304
  • E322
  • E422
  • E431 t/m E436
  • E442
  • E445
  • E470a
  • E470b
  • E471
  • E472a t/m f
  • E473 t/m E477
  • E479b
  • E481 t/m E483
  • E491 t/m E495
  • E570
  • E626 t/m E635
  • E640
  • E901
  • E904
  • E920
  • E966
  • E1518

Dit vind je misschien ook leuk:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.