Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 18 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… op een culinaire reis met de Foodiebag van Mooncake

Mocht je balen omdat je de komende tijd niet op (wereld)reis kunt, dan zit je in ieder geval goed met de Foodiebag van Mooncake. Want Jonneke de Zeeuw a.k.a. Mooncake laat je met haar tas vol lekkers zien dat we in Nederland rijk zijn aan een scala van invloeden uit allerlei culturen. Feitelijk is deze Foodiebag een culinaire ontdekkingsreis door eigen land en alle keukens die je hier terugvindt.

Mooncake to the rescue

Dat doet Jonneke om kleine, lokale ondernemers te steunen (zij zagen hun opbrengsten in het corona-tijdperk opdrogen), maar ook om ‘het nieuwe Nederland’ te vieren. Door elke maand een andere culinaire invloed in Nederland te belichten, wil ze je laten zien hoe goed ons nieuwe culinaire landschap er inmiddels uitziet.

Iets om enthousiast van te worden. Want hoewel er in Nederland veel mensen wonen met bijvoorbeeld Indiase, Pakistaanse of Surinaams-Hindoestaanse roots en we ook veel ondernemers hebben die hun keukens delen, zijn hun restaurants, eethuisjes en supermarkten vaak nog onderbelicht. Mooncake deelt haar kennis van producten, keukens en ondernemers die soms letterlijk om de hoek te vinden zijn, maar waar we vaak toch overheen kijken.

Foodiebag van Mooncake
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Op culinaire ontdekkingsreis

Heb je wel zin in zo’n culinaire ontdekkingsreis, dan kun je nu de Mooncake Foodiebag bestellen. De juni-editie gaat helemaal over lekkernijen uit de Indiase, Pakistaanse en Surinaams-Hindoestaanse keuken in ons land. Ze koopt de producten direct in bij verschillende Mooncake-helden.

Mooncake is je gids. In de bijgeleverde instructies belicht ze uitgebreid hoe die invloeden in Nederland tot stand zijn gekomen en merkbaar zijn. Ook geeft ze achtergrondinformatie bij alle producten uit de Foodiebag: wat het is, waar het vandaan komt, waarom het zo lekker is en wat je er allemaal mee kunt doen.

Daar blijft het niet bij: ze stelde ook een Spotify playlist samen om af te spelen tijdens het koken. En mocht je daarna willen uitbuiken met een film uit India of Pakistan, dan geeft ze je een hele lijst.

Pakistani sweets uit de Foodiebag van Mooncake
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy
Parle G biscuits uit India
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

In de Foodiebag van Mooncake

Nu is het al onze favoriete hobby om door onbekende (dikwijls Aziatische) supermarkten te struinen, op weg naar vreemde toko finds die onze culinaire inspiratie aanwakkeren. De Foodiebag van Mooncake brengt ons datzelfde plezier, en daarbij heeft ze ook nog eens veel producten weten te selecteren die we nog niet kenden.

Denk aan de beroemde Pakistani sweets van bakkerij Yaadgaar in Engeland, de honingzoete Pakistaanse mango die Saeed’s Curryhouse in de Javastraat zó veel importeert dat zijn familienaam erop mag staan en een busje asafoetida: een mysterieus Indiaas specerij.

Maar ook van de Shezan fruitdrank (“de taksi van Pakistan”), de mungbonen en de Parle G biscuits – de bestverkochte biscuits ter wereld in een heerlijke Indiase verpakking – gaan we stuiteren in onze stoel.

Korianderchutney
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy
Asafoetida uit de Foodiebag van Mooncake
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Bestellen of cadeau geven?

Deze foodiebag is te bestellen tot vrijdag 26 juni 2020, daarna kun je ‘m ophalen of thuis laten bezorgen. Ook leuk om cadeau te doen aan een mede-foodie!

Kijk voor meer informatie op de site van Mooncake. De afhaalprijs is € 45,-, wil je de tas thuis laten bezorgen, dan betaal je logischerwijs ook wat verzendkosten.

Ook mooi: bij je betaling kun je € 1,50 extra doneren aan Samen Vooruit – voor iedereen een warme maaltijd: een organisatie die warme maaltijden bezorgt aan kwetsbare bewoners in Amsterdam-Oost.

Meer leuke foodboxen om online te bestellen:

Pakistaanse taksi en andere drankjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy