Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 27 feb 2021
Leestijd: 6 minuten

Culy ontdekt… de gezonde kant-en-klare stoommaaltijden van Mealhero

Een voorraadje kant-en-klaar maaltijden in je vriezer, die nog gezond zijn ook? Het bedrijf Mealhero maakt het mogelijk. Hun gerechten zijn lang houdbaar en je hoeft ze alleen maar even te stomen voor gebruik. In thuisland België is het een groot succes, nu Nederland nog. Culy probeerde het een weekje uit.

Wat is Mealhero?

Mealhero komt van oorsprong uit België en is daar zó populair, dat ze nu de overstap naar Nederland maken. Het bedrijf levert maaltijden aan huis, die je alleen nog even hoeft te stomen. Ze doen dat met een aan huis geleverde maaltijdbox vol met vriesverse ingrediënten, een slimme stoomoven en een app.

We horen je denken: stoomoven? En inderdaad: stoomoven. Het apparaat is speciaal voor Mealhero ontwikkeld en ziet eruit als een gestroomlijnde Apple-creatie. Niet verkeerd om die op je aanrecht te hebben staan, in ieder geval. Voor € 5,- euro per maand is ‘ie de jouwe.

Mealhero maaltijden
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Hoe werkt het?

Elke maaltijd van Mealhero wordt in drie verschillende bakjes bij je geleverd en alle bakjes bevatten een etiket dat door de slimme stoomoven wordt herkend als je ‘m even scant. Hierdoor weet de oven precies welke stoomtijden hij moet aanhouden, zodat alles tegelijk gaar is.

De meeste maaltijden van Mealhero staan binnen 20 minuten op tafel, sommige binnen 30 minuten. Daar hoef je dus niets voor te doen, behalve de drie componenten van je maaltijd in de bakjes van de stoomoven te stoppen en op de knop te drukken.

Gezond, gemakkelijk en duurzaam

Mealhero heeft in ieder geval twee hele belangrijke pijlers, ontdekken we. Zo draait het hier om gezonde maaltijden en gemak: een combinatie die niet heel makkelijk te vinden is. Daarnaast willen ze een duurzaam alternatief bieden, onder andere door de maaltijden diepgevroren aan te leveren. Je kunt ze dus heel lang bewaren in de vriezer en hoeft niet snel iets weg te gooien.

Doordat de maaltijden iedere vier weken bij je thuis worden bezorgd in plaats van wekelijks, scheelt dat ook nog eens 75% minder vervoer. Én alle bakjes zijn volledig recylebaar.

Mealhero review
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Culy ontdekt Mealhero

Mealhero begint bij de app. Daarin kun je aangeven welke maaltijden je wil bestellen en voor wanneer. De ingrediënten zijn 6 maanden houdbaar, dus je kunt voor een langere periode vooruitbestellen. Omdat je ze allemaal diepgevroren bewaart, zul je wél over een ruime vriezer moeten beschikken.

Per week is er een ander menu met zo’n 20 volledige maaltijden waaruit je kunt kiezen, onderverdeeld in vlees en veggie & vis. Is een gerecht vegan, dan staat dat er niet in zoveel woorden bij, maar je kunt zelf alle ingrediënten en voedingswaarden uitpluizen (hetzelfde geldt voor allergenen).

Huiselijke kost

Nu wil je natuurlijk weten wat voor soort maaltijden Mealhero aanbiedt. Over het algemeen zouden we dat omschrijven als huiselijke kost. Denk aan spaghetti met groenten en tomatensaus, Marokkaanse kip met bloemkool bbq en romige aardappelschijfjes tot aan een ‘chickpea groentenpan’ met quinoa en picada van kikkererwten. Of de spannender klinkende ‘Davai cheezy dumpling’ met paksoi en witte rijst.

Wie graag wat meer zelf de touwtjes in handen heeft wat betreft datgene wat er op zijn bord komt, kan ook zelf ingrediënten kiezen en daar maaltijden mee samenstellen.

Leuk vinden we het dat Mealhero samenwerkt met wat grotere namen uit de voedselwereld. Zo worden er in veel van de maaltijden vleesvervangers van de Vegetarische Slager gebruikt. Ook is er nu een samenwerking met de Vlaamse chefkok Wim Ballieu van Balls & Glory, waarbij je zijn gehaktballen met stamppot kunt proeven.

Groentepan van Mealhero
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wat vinden we ervan?

Het is heel eenvoudig om het stoomapparaat te gebruiken en zelfs leuk (we zeiden het al: het is net alsof je met de nieuwe Apple-gadget speelt). Je sluit ‘m makkelijk aan op je wifi en daarna kun je al aan de slag.

Je scant de verpakking van de bakjes en de stoomoven geeft met een lampje aan in welk compartiment de ingrediënten moeten. Is je maaltijd klaar, dan speelt de stoomoven een vrolijk muziekje af.

Mealhero
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

We vinden het bovendien een grote pre dat de bakjes allemaal in de vaatwasser kunnen. Wel moet er flink wat water in het apparaat, dus het is handig als je ‘m naast je spoelbak met kraan kunt zetten. Dat geldt ook voor na het stomen: er blijft behoorlijk wat kookvocht achter in het apparaat en dan wil je dat je gootsteen in de buurt is.

Ook nog even handig om te weten: eet je met z’n tweeën van Mealhero en wil je allebei een andere maaltijd, dan kun je die niet tegelijkertijd stomen. Je zult dus of twee stuks van dezelfde maaltijd moeten bestellen (om die tegelijk te stomen), of 20 tot 30 minuten geduldig wachten tot maaltijd numero één klaar is, voordat de andere gescand en gestoomd kan worden.

Hoe smaakt Mealhero?

Dan de maaltijden. We zeiden al dat Mealhero zich richt op gemak en gezondheid en dat is ook precies wat je krijgt. De maaltijden zijn absoluut leuk bedacht, zien er verzorgd en smakelijk uit en de meeste ingrediënten komen prima bereid uit de stoomoven.

Zo hebben de sperzieboontjes echt een goede bite (lekkerder dan wanneer je ze kookt of wokt), en is ook de risotto smaakvol. Het stukje zalm vinden we wel érg hard gestoomd, waardoor het een beetje droog is. Het lijkt alsof Mealhero daar al op berekend was, want er zit een klodder yoghurt op in een poging dat enigszins recht te trekken.

Voor Culy’s zijn de maaltijden niet heel spannend. Ja: je zit er goed vol van (ze zijn ruim) en ze tikken waarschijnlijk alle voedingswaarden-boxjes aan die je nodig hebt. Je voelt dat je gezond bezig bent. Dat zit ‘m natuurlijk vooral in dat stomen van de ingrediënten.

Mealhero test
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Stomen: gezond, maar wel een beetje saai

Een beetje foodie zal daardoor ondanks de leuk samengestelde gerechten wel wat missen, bijvoorbeeld een vetje van een stukje in de pan gebakken zalm, de umami van de maillard-reactie die een lapje vlees krijgt bij het bakken of het frisse, levendige effect van wat knapperige toppings op je bord. Daarbij vinden we het concept best aan de prijs: los van de huur van de stoomoven (€ 5,- euro per maand) betaal je per maaltijd (per persoon) tussen de € 8,- en € 10,- euro.

Ben je daarentegen helemaal voor gemak en gezonde maaltijden, dan zou Mealhero een uitkomst voor je kunnen zijn. Zeker als een gezonde en makkelijke aanvulling op je weekmenu, als je niet weer veroordeeld wilt zijn aan een broodje shoarma of andere vette hap. Dán hoef je immers alleen maar even het deurtje van je vriezer open te doen…

Mealhero stoomapparaat
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Website

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.