Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 14 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Alles over murtabak of martabak: de verslavend lekkere gevouwen snack

Misschien ken je ‘m van de Indonesische toko onder de naam martabak, maar het gevouwen deegpakketje genaamd murtabak kent vele gedaantes en ingrediënten. Zoals bij veel gerechten komt dit omdat murtabak in verschillende landen gegeten wordt. En dat betekent vele vormen én vele smaken. Aangezien het onmogelijk is om ze allemaal even te proeven, vertellen we je er alles over.

Klein gevaar: je kunt hierna echt aan niets anders meer denken.

Alles over murtabak of martabak: de verslavend lekkere gevulde snack

In welk land ‘ie ook verkrijgbaar is, er zijn natuurlijk overeenkomsten. Gezien de compactheid van de snack is ‘ie lekker voor onderweg en dus veelal op straat te krijgen. Ook handig om te weten: murtabak betekent ‘gevouwen’ in het Arabisch. Dus van wat voor beslag het pakketje is gemaakt en waar ‘ie ook mee gevuld is: murtabak is sowieso een zorgvuldig gevouwen snack.

Herkomst

Het feit dat de naam uit het Arabisch komt verklapt natuurlijk al iets over de regio van herkomst. Maar, zoals bij elk legendarisch gerecht, gaan er verschillende verhalen de ronde over waar martabak precies vandaan komt. Jordanië, Jemen of India wordt veel genoemd. Grote kans dat Indiase handelaren het honderden jaren geleden hebben meegenomen vanuit het Midden-Oosten naar India.

Hoe dan ook, de snack is inmiddels ook te vinden in Saudi Arabië, Indonesie, Maleisië, Singapore, Thailand, Brunei en Bangladesh, plaatsen waar murtabak is ook beter bekend als mottabaq of martabak.

Wat is murtabak

Murtabak is een gefrituurde en/of gebakken snack die bestaat uit een crêpe of een soortgelijke pannenkoek, gevuld met de meest uiteenlopende ingrediënten, vervolgens gevouwen en gebakken. Staat Indonesië vooral bekend om deeg in de vorm van flinterdunne pannenkoekjes, in Brunei is de snack vergelijkbaar met paratha en helemaal niet gevuld. In Jemen daarentegen kan murtabak gemaakt zijn van filodeeg.

Vulling

Genoeg variatie dus. En dan hebben we het nog niet eens over de inhoud van de veelzijdige snack. In Jemen is dat ‘slechts’ witte kaas, in Indonesië gehakt, groenten en ei en in Singapore komt daar ook nog eens een curry bij. Ook atjar is een gewilde side. Net als het deeg en de ingrediënten hangen de kruiden ook af van de regio. Zo kan de ene murtabak bijna niets meer met de andere te maken hebben.

Acute behoefte aan een grote oplage? Deze eenvoudige versie van Ron Blaauw uit Mara Grimms Crisis koken betekent gegarandeerd succes.

Zoete martabak
Bron: Pixabay

Zoet

En dan hebben we nog de zoete varianten, in Indonesië de martabak manis genoemd. Weer een compleet ander deeg, dik en soms met vanille erin. Deze wordt dubbelgevouwen en in tweeën gesneden en kenmerkt zich door zoetigheden als chocola, noten, boter en suiker.

Kortom: de ene murtabak is de andere zeker niet, dus blijf vooral alle varianten proberen wanneer je ze tegenkomt. Kijk naar deze zoete martabak van Food52 en je weet: dit moet ik gaan proberen.

Meer over snacks

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.