Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 25 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Alles over Marokkaanse baghrir: pannenkoeken met duizend gaatjes

Er gaat niets boven de pannenkoeken met spek of kaas die je ouders vroeger altijd bakten. Toch? Nou… misschien wel. Zoals baghrir: Marokkaanse pannenkoekjes met ‘duizend gaatjes’ die ontzettend luchtig zijn. Probeer ze één keer en je wilt ze elke dag als ontbijt, lunch én toetje.

Hier zijn baghrir niet zo bekend, maar in Marokko is dat een stuk anders. Net als bij veel andere Marokkaanse recepten, gaat het recept voor perfecte baghrir vaak over van moeder op dochter: iedereen maakt het net wat anders.

Baghrir: pannenkoeken met ‘duizend gaatjes’

Maar eh, waar hebben we het nou precies over? Baghrir is dus de naam voor Marokkaanse pannenkoekjes met heel veel gaatjes. Die komen door de gist in het beslag – in sommige recepten zit zelfs ook nog bakpoeder of baking soda voor nog meer gaatjes. Daardoor zijn de pannenkoekjes heerlijk licht en zacht, heel anders dan Nederlandse pannenkoeken, American pancakes of crêpes.

Baghrir worden gegeten met boter en honing – het liefst meteen nadat de pannenkoekjes zijn gebakken, zodat de boter smelt en in de duizend gaatjes verdwijnt. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon met suiker eten.

Baghrir maken: zo doe je dat

De Marokkaanse pannenkoekjes bakken is niet moeilijk, maar het kost wel iets meer tijd dan gewone pannenkoeken bakken omdat het beslag even moet rijzen. Het beslag wordt gemaakt door griesmeel (semolina) en bloem te mixen met gist, suiker, zout en vaak bakpoeder. Doe daar lauwwarm water bij en mix dat even met een staafmixer of in een blender. Laat het beslag dan minstens een uur rijzen op een warme plek in huis.

Voor het bakken van baghrir heb je een pan met anti-aanbaklaag nodig. Het beste is als de pan koud is, omdat het beslag anders meteen stolt en er geen luchtbubbeltjes ontstaan die open kunnen ploppen tot gaatjes.

Giet wat beslag in de pan en bak de pannenkoekjes op middelhoog vuur, tot de bovenkant van de pannenkoek droog is en er gaatjes ontstaan.

De gaatjes zorgen er ook voor dat de warme naar boven stijgt, zodat je de andere kant niet meer hoeft te bakken. Doe je dat wel, dan verdwijnen de gaatjes juist. Dat gebeurt trouwens ook als je de pannenkoekjes stapelt voor ze zijn afgekoeld.

Wil je de pan voor de volgende lading gebruiken, spoel ‘m dan ook eerst weer even af met koud water.

Recept voor baghrir

Fatima – die je kent van haar kookboek ‘Uit de keuken van Fatima’, waaruit we eerder deze geweldige Ferrero Rochertaart deelden – deelde een Nederlands recept voor baghrir op haar blog. Op de Engelstalige site Lady and Pups vonden we een recept met alleen gist, dus zonder bakpoeder.

Het is dus maar net wat jij het lekkerst vindt – en gelukkig is het helemáál niet erg om meerdere recepten voor baghrir te testen. Niet alleen omdat de pannenkoekjes geweldig zijn, maar óók omdat het extreem satisfying is om boven de pan te hangen en de gaatjes te zien verschijnen. Wij zijn fan!

Meer lekkere Marokkaanse gerechten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.