Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 14 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Mangistan: misschien wel de lekkerste tropische vrucht die er is

Tropische vruchten? Yes please! Tijdens deze koude dagen is het ontzettend belangrijk je vitamines binnen te krijgen. We vertellen je alles over mangistan, een gezonde vrucht die ook nog eens ongelooflijk lekker is.

We kunnen ons voorstellen dat je nog nooit van mangistan (of mangosteen) gehoord hebt. Daarom gaan wij ervoor zorgen dat je er meer over te weten komt, want je weet anders niet wat je mist.

Wat ons ook heel enthousiast maakt: mangistan is de favoriete vrucht van onze grote held David Chang. Geen tijd te verspillen dus. Let’s dive in! 

Mangi-wattes?

Mangistan is een vrucht die afkomstig is uit Azië. Het ziet eruit als een grote bes met een paarsige schil. De vrucht kan ongeveer zo groot worden als een tennisbal (maar dan heb je wel een grote te pakken).

Als je de stevige schil opensnijdt, komt er sneeuwwit vruchtvlees tevoorschijn. Dit is verdeeld in partjes. Het doet ons een beetje denken aan een bol knoflook, maar het smaakt heel anders!

Bron: Quang Nguyen Vinh via Pexels

Zoet en gezond

Het vruchtvlees van de mangistan heeft een heerlijke zoet-zure smaak. Het lijkt een beetje op een mix tussen perzik, appel en druif. Jummy!

En nog leuker: de mangistan wordt gezien als een superfood. De vrucht bevat ontzettend veel antioxidanten, die ontstekingsremmend werken. Daarnaast zou het goed zijn voor de huid, het imuunsysteem, de spieren, de spijsvertering en het hart. Een hele mond vol, voor zo’n klein vruchtje!

De schil mag je ook niet vergeten, want een groot deel van de gezonde stoffen verstoppen zich hierin. De schil is bitter, maar zeker eetbaar. Verwerk het bijvoorbeeld in een smoothie!

Waar haal ik dit?

Nou komt de bottleneck… Mangistan is namelijk maar heel beperkt houdbaar (zo’n 1 á 2 dagen). En omdat het een tropische vrucht is, betekent dat voor ons slecht nieuws.

Je kunt mangistan helaas niet zomaar in de supermarkt vinden dus. Met een beetje geluk spot je hem in de toko, of op de markt. Maar het beste kun je het online bestellen.

Is ‘ie rijp?

Heb je er één gespot? Sla dan niet meteen toe. Een mangistan rijpt namelijk niet door nadat hij is geplukt. Dit betekent dat je de vrucht dus rijp moet kopen.

Hoe zie je dit? Een rijpe mangistan ligt zwaar in de hand en heeft een mooie gave schil. Zie je deukjes of vlekjes? Niet kopen! De kans is groot dat de mangistan dan al bedorven is.

Aan de slag met mangistan

Heb je deze heilige bes kunnen bemachtigen? Lucky you! Dan zullen we je vertellen hoe je het kunt gebruiken in de keuken.

Buiten dat je hem gewoon lekker direct uit de schil kunt eten, kun je de mangistan door haar zoetheid voor heel veel dingen gebruiken. Verwerk het bijvoorbeeld in toetjes, smoothies of salade. De mangistan is ook heel populair in combinatie met zeevruchten.

Snijd de mangistan overdwars in (gebruik een stevig mes) en wip zo de schil open. Het is aan te raden de vrucht alvorens je het gebruikt te koelen. Zo is de smaak optimaal!

Meer superfoods:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.