Waarom Maison Bordier boter de beste boter ter wereld is (en waar je die in Nederland kunt kopen)
Als je dacht dat er geen verschil is in smaak tussen boters, heb je duidelijk nog nooit een mes gezet in een stukje boter van Jean-Yves Bordier. Want wie eenmaal die boter op een versgebakken stukje baguette heeft geproefd, weet: er is weinig lekkerder dan dit. In Frankrijk wordt het gezien als de crème de la crème van de boterwereld en gelukkig kun je de boter ook in Nederland proeven.
Wanneer Culy’s Megin naar Parijs gaat, koopt ze steevast Beurre Bordier met een goed stokbrood, om te snacken tijdens de vakantie. Ze kon haar geluk niet op toen ze erachter kwam de lekkerste boter ter wereld in Nederland gewoon bij haar om de hoek wordt verkocht.
Wat is Bordier-boter eigenlijk?
Bordier-boter is niet zomaar een klontje uit de supermarkt. Deze boter wordt nog op traditionele wijze gekarnd en met de hand bewerkt, iets wat tegenwoordig zeldzaam is. Jean-Yves Bordier nam in de jaren 80 een kleine artisanale botermakerij over in Saint-Malo, Bretagne en maakte van een doodnormaal smeersel een delicatesse die wereldwijd geliefd is bij sterrenchefs én boterpuristen.
Oorspronkelijk wilde Jean-Yves helemaal geen botermaker worden: hij studeerde aan een landbouwuniversiteit met plannen in de zuivelindustrie. Maar de liefde voor ambacht en smaak won het van zijn oorspronkelijke plan. In 1985 nam hij de laatste ambachtelijke botermakerij van Bretagne over, die kennen we nu als Maison Bordier.
Wat maakt ‘m zo bijzonder?
Er zijn een paar dingen die Bordier-boter tot wereldtop maken:
- Langzaam karnen: Bordier gebruikt melk van lokale Franse koeien, maar in plaats van industriële processen laat hij de tijd zijn werk doen. De boter wordt langzaam gekarnd (het proces waarbij room of volle melk wordt geschud of geroerd totdat het vet in de room samenklontert en boter vormt), wat zorgt voor een rijke, romige structuur.
- Met de hand gekneed: in plaats van machinaal wordt de boter met houten paletten met de hand gekneed. Hierdoor ontstaat die smeuïge textuur en intense smaak.
- Rijping & zoutbalans: de boter wordt niet meteen verpakt, maar rijpt nog even door voor extra diepgang. En het zout? Bordier gebruikt fleur de sel uit Guérande, een stadje in Frankrijk. En dat proef je.
Deze ambachtelijke manier van boter maken proef je terug in de smaak, die is diep romig, vol en een beetje zoet. Heel anders dan de fabrieksboters die je in de supermarkt koopt. Ook hebben de boters een mooie zijdezachte textuur.
7 x culinaire souvenirs uit Frankrijk: dit wil je sowieso mee naar huis nemen
De meest bijzondere smaken
Naast de klassieke gezouten en ongezouten varianten, maakt Bordier ook boter in bijzondere smaken. En die zijn zó goed dat je ze gerust los kunt eten (of heel chique op een lepeltje serveren als amuse).
Enkele favorieten:
- Beurre aux algues: boter met Bretonse zeewier: hartig, zilt en umami in één lik.
- Beurre Bordier au Piment d’Espelette: met een pittige kick pepers.
- Beurre à la vanille de Madagascar: romig en een tikje zoet. Perfect op scones of andere zoete baksels.
Een reistip: het botermuseum
Ja, echt: Bordier heeft een eigen botermuseum in zijn werkplaats in Saint-Malo. Hier leer je alles over het ambacht van boter maken en zie je hoe de boters met de hand worden gevormd, gestempeld en verpakt. Je kunt er uiteraard ook proeven, dus mocht je in Bretagne zijn: ga hier langs!
Waar koop je Bordier-boter in Nederland?
Goed nieuws: je hoeft niet helemaal naar Frankrijk om een blokje Bordier te bemachtigen. In Nederland zijn er een paar plekken waar je deze bijzondere boter kunt kopen, vaak met een selectie van de bijzondere smaken. Zoek de trucks van Souvenirs de France op, of bezoek De Bakker van Hoorn.
Foodtrucklocaties van Souvenirs de France:
- Vrijdag: Stadhart Amstelveen – Foodtruck Lucien
- Zaterdag:
- Amsterdam, Lindengracht 286 – Foodtruck Léon
- Haarlem, Botermarkt – Foodtruck Antoine
- Hilversum, Langgewenst – Foodtruck Lucien
- Zondag:
- Amsterdam, Westergasfabriek of Museumplein – Foodtruck Antoine
Tip: probeer de Beurre Bordier Demi-Sel als je nog nooit Maison Bordier boter hebt geproefd. Wil je een boter met een smaakje? Culy’s Megin tipt Beurre Bordier au Piment d’Espelette. Die is lekker pittig. Heerlijk op een stukje zuurdesem of cracker, maar ook perfect om een eitje in te bakken.
Wanneer gebruik je gezouten boter (en hoe kun je die het beste vervangen)?
Recepten waar boter een glansrol heeft:
- Gegrilde prei met bruine boter en hazelnoten
- Klassieker: heilbotfilet ‘amandine’ in bruine boter (vis moet zwemmen – liefst in boter)
- Corn ribs met crispy chili olie-boter: lekker kluiven en je vingers aflikken
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F05%2FIMG_0462.jpg)