Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 4 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Alles over les petits farcis: schattige gevulde groenten op z’n Frans

De Fransen lijken alles mee te hebben. De taal d’amour, charmante steden en dorpen en een belachelijk goede keuken. En dan kwamen ze binnen de Franse cuisine ook nog met het recept voor ‘les petits farcis’: kleine gevulde groenten. Wij wilden meer van deze schattige kost weten.

Les petits farcis

Een heerlijk zomers gerechtje, dat je het liefste ergens in de zon op een Frans terras met een goed glaasje rosé nuttigt. Of dat je juist in de koudere maanden maakt, om een stukje zomer naar binnen te halen.

Wij nemen je graag mee op deze culinaire tour de France: alles over les petits farcis. Zet Charles Aznavour maar vast op…

Provence

Je vindt deze mediterraanse gevulde groenten vooral op de kaart in het warme zuiden van Frankrijk, de Provence. Bij hoge temperaturen wil je natuurlijk niet al te zwaar tafelen, dus dit gerecht voldoet duidelijk aan die wens. Voor dit recept worden groenten als tomaten, artisjok, aubergine, courgette, ui en koolsoorten gevuld met een ‘farce’.

Een farce is in keukentermen ‘een vulling’. Deze vulling kan bestaan uit rijst, ei, broodkruim en wordt voornamelijk met worst (saucijs) of een vleesmengsel bereid. Het wordt afgemaakt met (Provençaalse) kruiden, olijven en Parmezaanse kaas. Klinkt ons als een betoverende Franse chanson in de oren.

Vullen maar!

Je kunt het gerechtje zowel koud als (lauw)warm eten. De groenten die je hiervoor gebruikt, mogen zo klein mogelijk zijn, daar draait het uiteindelijk om bij les petits farcis. Omdat je in de zomerperiode de mooiste, smaakvolste en meest zondoorstoofde groentesoorten kunt vinden, komt dit gerecht tijdens deze maanden dan ook het beste tot zijn recht.

De groentes worden op traditionele wijze voornamelijk met een vleesvulling en brood(kruim) gevuld. Maar dit recept leent zich ook uitermate goed voor het vullen van de groente met zeevruchten, couscous of quinoa. Vooral lekker mee variëren dus.

Zelf les petits facis maken

De gevulde groentes zijn met toevoeging van rijst of brood al gerechtjes op zich. Ze zijn bovendien erg smakelijk ook nog eens prachtig om te zien als ze net uit de oven komen.

Wij vonden een smakelijk recept voor les petits farcis van Janneke Kookt. Ook Karin Luiten heeft er een heerlijk recept voor in haar boek De makkelijke Franse keuken. Meer dan het proberen waard! À bientôt!

Meer gevulde groenten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.