Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 4 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Mijn oma’s bakkeljauwschotel is perfect’

Buiten je eigen comfortzone wachten verrassingen. En wie is er nu niet gek op een lekkere verrassing? In deze rubriek leren we samen met Valle del Sole iedere keer een nieuwe keuken kennen.

Vernice Telesford-Marques (30) daagt Culy-stagiaire Karlijn Mensink (23) uit om aan de slag te gaan met het recept voor Bacalhau com grão (Portugese bakkeljauwschotel met kikkererwten) dat zij van haar oma heeft overgenomen. Maar eerst vertelt ze waarom ze nu juist voor dit gerecht heeft gekozen.

Op vakantie naar Portugal

Vernice: “Mijn vader is Portugees. Toen hij een jaar of tien was, verhuisde hij met zijn familie naar Nederland. Zodra de kinderen volwassen waren, zijn mijn opa en oma teruggegaan naar hun geliefde Portugal.

Ze hadden er een schattig huisje bovenop een berg, met eromheen een wijngaard. Super idyllisch. Ik kan me nog goed herinneren dat wij vroeger iedere zomer bij ze op bezoek gingen. Over het erf scharrelden kippen en iedere ochtend werd ik wakker gemaakt door een luid kraaiende haan.

Mooie momenten

Mijn opa en oma leven helaas niet meer, maar mijn vader gaat regelmatig naar Portugal om hun huisje te onderhouden. Als hij terugkomt, neemt hij altijd een lading verse bakkeljauw mee. Stinken dat het doet!

Maar zodra mijn moeder de bakkeljauwschotel met kikkererwten op tafel zet (die mijn oma haar heeft leren koken) ga ik in gedachten terug naar de mooie momenten die ik met mijn opa en oma heb mogen beleven.

Grootse kokkin

Mijn oma was een ontzettend lieve, zachtaardige vrouw. Ze nam mij en mijn zus altijd stiekem apart en stopte ons dan muntjes toe. Ik geloof dat ze nog geen een meter vijftig was, maar desondanks was ze een grootse kokkin. Mijn zus en ik waren gek op haar kookkunsten.

‘s Morgens maakte ze een heerlijke pap met rijst, haar pastéis de nata waren ongeëvenaard en in haar bakkeljauwschotel passen de smaken van de bakkeljauw, de aardappelen, de kikkererwten en de bloemkool echt perfect bij elkaar.

Leuk om dit recept te kunnen delen met iemand die nog nooit met bakkeljauw heeft gekookt. Ik ben heel benieuwd of Karlijn de vis net zo lekker vindt als ik. Bom apetite!

Benieuwd naar het recept of wil je weten wat Karlijn ervan heeft gebrouwen? Beide lees je via deze link!

In samenwerking met Valle del Sole

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.