Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 8 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Alles over le Trou Normand: ijs als eetlustopwekkend tussengerecht

Het is een echte Franse specialiteit: le Trou Normand is een hapje dat is bedacht om geserveerd te worden tussen de gangen van je copieuze maaltijd door. Maar wat is het precies en hoe maak je het?

Je kent het gevoel vast wel. Nog twee gangen te gaan en je bent al helemaal stuffed. De Fransen hebben voor dit probleem een trucje bedacht. En dat bijzondere trucje is… le Trou Normand!

Ook interessant> Pot-au-feu: alles over deze bekende Franse stoofpot

Even ruimte maken

Le Trou Normand is een gerecht dat bestaat uit twee dingen: appelijs en calvados. Het wordt geserveerd tussen twee gangen, vaak voor het hoofdgerecht.

Huh, ijs en calvados tussendoor? Yep, dit wil je echt een keer proberen. Calvados zorgt er namelijk voor dat je weer eetlust krijgt voor de volgende gangen.

Daarnaast is de drank bevorderend voor je spijsvertering. Zo maak je dus ruimte voor de volgende gerechten én ga je minder opgeblazen van tafel. Le Trou Normand is dus bij uitstek een gerecht om te serveren tijdens de feestdagen, of bij elk diner met meerdere gangen.

Meer over Calvados: Van cider tot Camembert: het lekkerste uit Normandië

Lekker makkelijk

Klinkt goed, toch? Als je enthousiast bent geraakt en dit bijzondere tussengerechtje thuis wilt maken, hebben we goed nieuws voor je. Le Trou Normand zelf maken is namelijk helemaal niet moeilijk.

Het enige wat je nodig hebt, zijn appels, citroenen, suiker, water en calvados. Verder heb je glaasjes nodig om het in te serveren. Het recept heb je zo gemaakt, maar begin er wel een dag van tevoren mee (al helemaal als je geen ijsmachine hebt!).

Zo maak je zelf Trou Normand

Voor het ijs pureer je de appels (gepeld) en het sap van de citroenen in de blender. Vervolgens meng je het met de suiker en het water, die je daarvoor tot een suikersiroop hebt verwarmd.

Om het ijs te maken kun je een ijsmachine gebruiken, maar dat hoeft niet. Je kunt in plaats daarvan het suiker-appelmengsel in de vriezer zetten en het elke 2 uur even doorroeren totdat je sorbetijs hebt. Geen zin om zelf ijs te maken? Dan kun je natuurlijk ook kant-en-klaar appelijs gebruiken.

Serveer in een glaasje. Je kunt de Calvados ernaast serveren, maar er ook overheen schenken (een aanrader!).

Meer Franse specialiteiten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.