Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 2 nov 2023
Leestijd: 5 minuten

Culy’s grote kruidnotentest: wat zijn de lekkerste kruidnoten uit de supermarkt?

De één zit al begin september tot zijn elleboog in een zak kruidnoten, de ander wacht liever tot de Sint in ons land is. Tot welk kamp je ook behoort: als je een zak kruidnoten aanschaft, wil je wel de lekkerste kruidnoten die er zijn. Culy waagt zich daarom aan een uitgebreide kruidnotentest.

Welke kruidnoten zijn de moeite waard? En welke kun je beter laten liggen?

Kruidnoten uit de supermarkt

Voor deze test richten we ons op de originele kruidnoten zonder smaakje. We pakken de populairste varianten uit bekende supermarkten en winkels.

Leuk om alvast te weten: binnenkort publiceren we een kruidnotentest waarbij we kruidnoten in alleen maar gekke smaken proeven.

Dit zijn de naturel kruidnoten die we testen:

 1. Bolletje “de originele” kruidnoten naturel: € 2,49 voor 500 gram
 2. Kruidvat: € 1,99 voor 1000 gram
 3. AH kruidnoten “uit de bakkerij”: € 1,69 voor 300 gram
 4. Jumbo: € 1,99 voor 1000 gram
 5. ALDI: € 1,99 voor 1000 gram
 6. Lidl: € 1,99 voor 1000 gram
 7. LU Bastogne kruidnoten: € 2,99 voor 250 gram
 8. Dirk van de Broek: € 0,79 voor 350 gram
 9. Hema: € 2,25 voor 750 gram

De criteria

Goed om te vermelden is dat we de kruidnoten blind hebben getest.

Voorafgaand aan de test vroegen we aan Cees Holtkamp – de beroemde banketbakker die o.a. befaamd is vanwege zijn kroketten, tompouces én kruidnoten – wat een goede kruidnoot karakteriseert.

De aanwezigheid van specerijen nemen we dus zéker mee in de test. Tevens letten we op het uiterlijk van de kruidnoten, de geur en dus de smaak.

Kruidnotentest
Bron: Culy

De grote kruidnotentest: wat zijn de lekkerste kruidnoten?

Hoe scoren deze supermarktkruidnoten volgens het Culy-testpanel? We gaan de negen soorten hieronder een voor een af, daarna volgt een top 3 van de lekkerste kruidnoten uit de supermarkt.

1. Bolletje “de originele” kruidnoten naturel

Een prototypische kruidnoot, inclusief barsten. Ziet er aantrekkelijk uit. Je ziet zelfs spikkeltjes suiker zitten. De geur: hoog op kaneel. Deze kruidnoten zijn behoorlijk crunchy. Winnie: “Eigenlijk iets te hard.”

De specerijensmaak is mild, naar het vlakke toe. De geur doet vermoeden dat deze kruidnootjes kruidiger smaken dan ze in werkelijkheid doen. De nasmaak blijft niet echt lang hangen.

Cijfer: 6,7

2. Kruidvat kruidnoten

Deze ogen iets geliger, maar lijken heel erg op nummer één. Ze lijken iets harder gebakken, je ziet ook bruine bakplekjes. Ook hier zien we weer die suikerkorreltjes. Ze ruiken bijna naar appeltaart, de geur is ook iets warmer dan nummer één.

Ze smaken vooral heel luchtig en krokant. Jammer genoeg vinden we ze totaal niet kruidig; de smaak is daardoor zo weg. Nancy: “Een beetje gebakken lucht dus.” Winnie: “Dit doet denken aan een gewoon koekje.” Nancy: “Met een soort chemische zoetheid. Deze plakt meteen aan mijn kiezen.”

Cijfer: 5

3. AH kruidnoten “uit de bakkerij”

Wat een kleintjes! De allerkleinste kruidnoten uit de test. Winnie: “Ze doen me denken aan Schuddenbuikjes!” Ze ruiken erg anijsachtig – en daar houden wel wel van. De smaak is ook heel hoog op anijs. Winnie: “Ik vind dat een voordeel, ook al is dat misschien niet iets wat de gemiddelde mens per se wil.”

De kruidnoten hebben een crunch, en zijn een klein beetje kruimelig. Ze plakken wel weer een beetje aan de kiezen. Vanwege de maat en smaak hebben ze een hoog dooreet-gehalte. De lekkerste kruidnoten tot nu toe.

Cijfer: 8,7

Kruidnotentest
Bron: Culy

4. Jumbo

Ook weer een reguliere kruidnoot om te zien, met een gemiddelde kleur en grootte. De geur: weer heel veel kaneel, het meeste van alle kruidnootjes tot nu toe. De smaak: luchtig, knapperig, de kaneelsmaak blijft zinderen. Winnie: “Er had nóg wel meer kaneel in gemogen, voor meer karakter.” Ze zijn vergelijkbaar met nummer één (Bolletje), maar die hadden meer crunch – als dat je voorkeur heeft, zouden we voor één gaan.

Cijfer: 6,7

5. Aldi kruidnoten

Dit zijn de lichtste kruidnoten tot nu toe. Nancy: “Ze zien eruit alsof ze uit een malletje zijn gepusht.” Er zit ook een uitgelopen randje omheen. En er zitten zelfs gebroken kruidnoten in de zak. Er komt amper geur vanaf. Nancy: “Dit doet me denken aan een slechte geurkaars.” Winnie: “Ik proef biscuit. Totaal geen kruidnoot. Bijna een Mariakoekje.” Nancy: “Heeft een beetje een droge-cracker-nasmaak.” De minste tot nu toe.

Cijfer: 4

6. Lidl kruidnoten

Deze kruidnoot lijkt heel erg op nummer twee, misschien net iets rustieker. We zien iets meer structuur op de bodem. Ze hebben niet per se een lekkere geur. Je moet je best doen om iets te ruiken. En de smaak? Luchtig, te weinig gekruid. Geen prettige nasmaak. Een beetje flets.

Cijfer: 5

7. LU Bastogne kruidnoten

Nancy: “Deze kruidnoten hebben een gezellige pied de poule onderkant.” Winnie: “… maar of dat getuigt van ambacht, geen idee.” Ze zien er allemaal precies hetzelfde uit. Winnie: “Nogmaals; of dat goed is, geen idee – maar mijn gevoel zegt van niet.”

Nancy: “Het ruikt naar Bastogne. Dit moet wel Bastogne zijn.” De nasmaak is heel kanelig. Dit is de luchtigste kruidnoot van allemaal. Het heeft niet die typische kruidnotensmaak. Winnie: “Het lijkt bijna wel verser.” Nancy: “Een vreemde eend in de kruidnotenbijt wel. Zou dit iemand zijn die Bastogne probeert na te doen?”

Cijfer: 7

Kruidnotentest
Bron: Culy

8. Dirk

Er zitten kapotte kruidnoten bij. En we zien hierbij ook weer dat malletje terug. Winnie: “Ik ruik niet zoveel, is dat omdat er gewenning optreedt?”

Smaak: weer Mariakoekje. Ze hebben bijna iets hartigs. We proeven hier weinig van de kruidnoot-specerijen. Winnie: “Onterecht dat dit kruidnoot heet. Hier zit geen liefde in.”

Cijfer: 3,7

9. HEMA

Deze ogen wel lekker bol. Nancy: “Is het Bolletje?” Ze zien er wel rustiek uit. Er zit iets warms in de kleur. De geur: kaneel en nog meer kaneel. ook weer die appeltaartgeur.

Nancy: “Ik wil dit niet.” Winnie: “Het is alsof ze de smaak appeltaart hebben willen imiteren.” We vinden ze vlak zoet smaken, zonder specerijen. Geen lekkere nasmaak helaas. Nancy: “Wat jammer, ik houd zo van de HEMA!”

Cijfer: 3,7

De lekkerste kruidnoten uit de supermarkt aldus Culy

 1. AH kruidnoten uit de bakkerij
  Cijfer: 8,5
 2. LU Bastogne kruidnoten
  Cijfer: 7
 3. Gedeelde derde plek voor Jumbo en Bolletje
  Cijfer: 6,8

Kruidnoten recept

Liever verse kruidnoten zelf maken? Altijd een goed idee. Zo bak je zelf de allerlekkerste kruidnoten. En mocht je het nog afvragen: Voor eens en altijd: dit is hét verschil tussen pepernoten en kruidnoten.

Culy test: de lekkerste olijfolie (extra vierge) uit de supermarkt

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.