Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Inspiratie 23 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Koken op vakantie? Zo pak je dat aan

Niemand houdt van een stressvolle vakantie. Je gaat immers op vakantie om tot rust te komen. Voor sommige mensen betekent dat de hele vakantie relaxen en eten in restaurants, maar anderen halen hun plezier juist uit lekker in de keuken staan. Je weet echter nooit precies wat je aantreft in jouw vakantiegebied, dus hoe pak je koken op vakantie aan? Wij hebben tips.

1. Maak van te voren een mealplan (al hoef je je hier niet precies aan te houden)

Bedenk van te voren al wat je in de vakantie wilt gaan eten. Dat klinkt misschien een beetje omslachtig, maar het is wel handig om verspilling tegen te gaan. Wanneer je restjes overhoudt van de fajitas, kun je deze weer verwerken in de frittata die de dag daarna op de planning staat. En gebruik dat restje pasta-pesto in een heerlijke pastasalade voor de lunch de dag erna.

Kun je een bepaald product in de lokale supermarkt niet vinden? Of zijn er op de markt alleen maar knoertharde avocado’s te koop, terwijl je voor vanavond al guacamole op de planning hebt staan? Laat het mealplan dan los. Het is en blijft tenslotte vakantie, dus blijf er niet te lang mee zitten. Het mealplan is handig, maar niet bindend. Probeer eens creatief te zijn en maak een lekker gerecht zonder dat bepaalde product. Wedden dat je in the end net zo lekker gegeten hebt?

Foto van kip cashew met broccoli
Culy Homemade: kip cashew met broccoli

2. Neem dingen van thuis mee

Een tip die we van onze moeders hebben geleerd, is om in de week voor de vakantie alvast een lijstje mee te nemen met dingen waarvan het zonde is dat je ze op vakantie opnieuw koopt. Denk aan zout, peper en andere specerijen die je van plan bent om te gaan gebruiken, maar ook pakken hagelslag (als kind kon ik niet zonder), olijfolie (wat duur om te kopen) en de favoriete koffie van mijn vader. Het is een kleine moeite om deze producten een plekje in je koffer te geven, want veel ruimte nemen ze niet in beslag.

Deze producten kun je natuurlijk ook op vakantie kopen, maar eigenlijk is dat zonde. Het kost bij elkaar opgeteld aardig wat geld, terwijl je het meestal niet eens mee terug neemt. Je hebt thuis immers nog genoeg peper en zout. En om voor één gerecht die chili-vlokken aan te schaffen (die je thuis ook nog gewoon hebt liggen), is natuurlijk ook hartstikke zonde.

3. Kijk online vast naar het aanbod van supermarkten en marktjes

Thank God for Google maps, want via deze website kan je in een oogopslag zien hoeveel winkels, supermarkten en marktjes er bij jou in de buurt te vinden zijn. Op basis van dit aanbod kun je alvast kijken naar waar je het beste boodschappen kunt doen (en daar kun je weer rekening mee houden met het plannen van je meal plan, zie stap 1).

Vergeet trouwens ook niet om leuke, kleine locale marktjes te bezoeken, want hier vind je de lekkerste lokale producten.

Deze recepten maak je gemakkelijk en snel op vakantie

Thaise kippenvleugeltjes
> Culy Homemade: sticky Thaise kippenvleugeltjes met koriander

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.