Redactie
Redactie Inspiratie 30 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

Koken met kweeperen: dit kun je ermee maken

Zo nu en dan zien we de geel-groene kweeperen in Midden-Oosterse supermarktjes, bij de groenteboer of groothandel. Maar wat kun je er precies mee doen? 

Anders dan je misschien zou denken is de kweepeer afkomstig uit de rozenfamilie. Wanneer de vrucht rijp is heeft hij een geel-groene kleur en ontstaat er een licht donslaagje. De structuur is erg stevig (vergelijkbaar met die van een appel) en de smaak redelijk zuur.

Net als appels (en pruimen en sinaasappels) bevatten kweeperen relatief veel pectine. Dit is een stof die bij verwarming in combinatie met suiker ervoor zorgt dat je een gelei-achtige structuur krijgt. Ideaal dus voor het maken van jams, gelei en confitures.

Kweeperen in de keuken

Hoewel ze veel weg hebben van appels, raden we je niet aan om kweeperen zo uit het vuistje te eten. Dit komt met name door de zure smaak en harde structuur. Wel zijn ze ideaal om te verwarmen, in zowel hartige als zoete gerechten.

Wij zijn vooral bekend met kweeperen in de vorm van een gelei, en dan met name de in Spanje geliefde membrillo. Hier wordt het klassiek geserveerd bij een stukje kaas, wat zorgt voor een smakelijk contrast tussen zoet en hartig.

Maar, naast gelei leent de vrucht zich ook uitermate om te vullen. Door het stevige vruchtvlees behoudt het makkelijk zijn vorm en is het in zowel de Franse als Midden-Oosterse keuken een bekend gerecht.

De kweepeer wordt vaak gevuld met hartige ingrediënten (vergelijkbaar met een gevulde paprika) of juist zoet met een mengsel van room en suiker.

Ook kun je ze verwerken door een stoofschotel, tajine of ragout en smaken ze goed bij gevogelte zoals kip en kwartel. Schil eventueel de vruchten, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Stoof ze mee, al dan niet met een schepje suiker om de zure smaak in balans te brengen.

Tot slot smaken kweeperen gebakken met een beetje suiker ook heerlijk door een taart of salade. Zo maakte Miljuschka een heerlijke variant met radicchio, rozenwater en pistachenoten en zagen we bij David Lebovitz een tarte tatin met kweeperen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.