Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 12 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Koken met inktvisinkt: tips en lekkere combinaties

Bij de betere viswinkels en speciaalzaken kun je ‘t in van die kleine zakjes kopen: inktvisinkt. Wij vinden het een van de leukste toevoegingen aan onze voorraadkast. Met een beetje van die inkt maak je immers de meest eenvoudige gerechten spectaculair. Ideaal om mee uit te pakken bij je date, ouders of vrienden.

Je kunt je afvragen wat inktvisinkt aan smaak toevoegt aan gerechten. Verwacht daarbij geen verbluffend smaakverschil, hooguit een subtiel vleugje zilt. Maar die kleur, die kléúr! Dat alleen al maakt je gerecht spannender, volwassener en toffer. En dat komt die smaak op zijn beurt weer helemaal ten goede.

Koken met inktvisinkt: tips en toepassingen

Door de risotto

Een bekende toepassing van koken met inktvisinkt is door risotto. Inkt vermengt zich immers heel goed met romige substanties; risotto leent zich daar dus goed voor. Helemaal lekker is dat wanneer je die risotto maakt met visbouillon en schaal- of schelpdieren. Maar wees vooral creatief en bedenk je eigen combinaties. Culy’s Winnie maakte laatst bijvoorbeeld gitzwarte risotto met ‘nduja, citroenzest en buratta – ook erg lekker.

Door de pasta

Alweer klassiek maar alweer erg lekker: inkt gebruiken in pastasauzen. Claudia Roden heeft in haar boek MED bijvoorbeeld een geniaal recept voor vermicelli met inkt, aioli en pijlinktvis: gruwelijk lekker. En ben je nou verzot op gnocchi, maak dan eens een simpele botersaus met een beetje van die inkt (ook lekker met salie erin).

Inktvisinkt in deeg

Maak je graag je eigen deeg, dan is ook dat een heerlijke bestemming voor inktvisinkt. Karin Gaasterland doet bijvoorbeeld een beetje inktvisinkt in het deeg van haar pakora’s (die Indiase snack van gefrituurd kikkererwtenmeel). Ook zelfgemaakt pastadeeg wordt hier natuurlijk erg gelukkig van, maar denk ook aan homemade quichedeeg of zelfgemaakte flatbreads. Doen hoor, is leuk!

In aardappelsalade

Aardappelsalade is nou typisch zo’n gerecht dat je zo saai of zo spannend kan maken als je zelf wil. Het spanningsniveau opvoeren kan in ieder geval makkelijk door inkt toe te voegen. Geef dat gezelschap van wat gebakken inktvisringen, aioli en ingelegde citroen en je hebt de spannendste aardappelsalade in tijden.

In paella

Lover van paella? Ook in deze Spaanse klassieker doet inktvisinkt het heel goed.

Bij pulpo

Pulpo is al een delicatesse op zich, maar als je ‘m inwrijft met inktvisinkt dan wordt het al helemaal een spektakel. Superlekker om ‘m zo op de barbecue te grillen. En dat geldt natuurlijk ook voor inktvis zelf, of voor welke (hele) vis dan ook.

In mayonaise

En tot slot: of je nou met je frietjes, artisjokbladeren of bitterballen wil zitten dippen: een zwarte mayonaise maakt dit in alle geval beter. Gewoon een drupje inktvisinkt door je favoriete mayo roeren dus. Wat ons betreft is dat natuurlijk zelfgemaakte, want dat blijkt nog een belachelijk makkelijk klusje te zijn ook.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.