Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 11 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

Kip uit de oven met olijven en citroen (uit Med van Claudia Roden)

Ken je Claudia Roden nog? Deze dame is zo’n figuur uit de culinaire geschiedenis die je móét kennen. Tijdens haar indrukwekkende carrière schreef ze het ene kookboek na het andere en hiermee inspireerde ze niet alleen heel wat thuiskoks, maar ook grote namen als Ottolenghi. Med – haar nieuwste boek – barst alweer van de culinaire inspiratie. Gangbare, Mediterraanse recepten vormen de rode draad, met deze kip uit de oven met olijven en citroen als één van onze favorieten.

Claudia: “De verleidelijke geuren van knoflook gemengd met kurkuma en gember in dit gerecht zijn precies zoals de geur die elke avond boven de etensstalletjes zweeft op het Place Djemaa el Fna, het grote plein in Marrakesh dat gedurende de dag wordt ingenomen door Berberse muzikanten, verhalenvertellers, clowns, vuurspuwers en slangenbezweerders.

De zure citroensmaak uit een van de beroemdste Marokkaanse tajines doet het fantastisch in dit gerecht. Het is een sappig gerecht waar couscous of kruidige aardappelpuree met olijfolie bij kan worden gegeven. Het is een gerecht dat ik vaak maak als ik veel gasten heb.”

kip uit de oven met citroen en olijven uit de oven
Bron: MED

Kip uit de oven met olijven en citroen

Verhit de oven tot 160 °C.

Meng in een grote schaal het citroensap met de olijfolie, kurkuma, gember, honing, wijn en een beetje zout en peper. Voeg de knoflook toe en wentel de stukken kip door het mengsel tot ze rondom bedekt zijn.

Leg de stukken kip in een grote ovenschaal waarin ze goed naast elkaar kunnen liggen. Verdeel de kappertjes, olijven en gekookte citroenstukken ertussen en giet dan al het sap uit de schaal erbij.

Bak de kip 1 uur in de oven tot deze bruin en helemaal gaar is. Strooi de koriander er voor het aan tafel gaan overheen.

MED - Claudia Roden

Med van Claudia Roden (Fontaine uitgevers) is nu (online) te koop voor €32,-

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.