Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 29 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Simpel en lekker koken in folie

Koken in folie is geen ingewikkelde bedoening: meestal mik je simpelweg wat ingrediënten op een vel aluminiumfolie en gaat het als een pakketje de oven in. Maar soms moet je even herinnerd worden aan de good old kooktips, want je zou haast vergeten hoe handig en lekker koken in folie wel niet is.

De voordelen van koken in folie

Of koken met folie dan zoveel voordelen heeft? Nou, in ieder geval een hoop. Een eerste voordeel is dat folie ervoor zorgt dat de smaken en de aroma’s van een gerecht niet verloren kunnen gaan, de folie houdt de aroma’s immers goed vast (bijkomend voordeel: als je vis in folie bereidt, vermijd je dat je hele huis naar vis gaat ruiken).

Daarnaast is de bereiding van gerechten ook behoorlijk foolproof, de folie zorgt er namelijk voor dat je temperatuur constant blijft en hierdoor heeft je gerecht minder kans om te verbranden. Ten derde scheelt zo’n pakketje je ook weer een hoop afwas, aangezien je ovenschaal vrijwel schoon uit de oven komt.

Foil Yaki

Uit praktische overweging is koken met folie dus een goed idee. Rest alleen de vraag wat je er allemaal in kan klaarmaken, en of gerechten in een folie-pakketje überhaupt lekker zijn?

Op die laatste vraag kunnen we in ieder geval volmondig ‘ja’ antwoorden. Koken in folie leent zich bovendien tot een veelheid van gerechten.

In Japan noemen ze het Foil Yaki, waarbij in de basisversie paddenstoelen, groenten en vis in een pakketje worden gestopt met boter, sojasaus, miso en sake. Bij onze vrienden van Saveur hebben ze bijvoorbeeld heel wat recepten met variaties op Foil Yaki, zoals een versie met enkel paddenstoelen, een versie met kokkels, prei en oesterzwam of eentje met zalm, bosui en enoki.

Gerechten in folie

In Frankrijk kennen ze de kooktechnieken natuurlijk als ‘en papillotte‘, waarbij het vaak vis is die gestoomd wordt in een pakketje met citroen, bouillon en specerijen. En ook op Culy staan een paar toffe recepten met folie, zoals gevulde aubergines met amandel en peterselie of deze ‘Jerk’-knolselderij met sambal en limoenaioli van de barbecue.

Kortom: folie leent zich uitstekend tot gerechten waarbij je groenten, vis of vlees wil garen in smaakmakende sauzen of marinades. Enige minpuntje? Aluminiumfolie is niet de meest milieuvriendelijke optie, dus wees er spaarzaam mee. En gelukkig kun je verschillende dingen doen om op andere manieren duurzaam bezig te zijn in de keuken.

> Lees hier: 7 tips om duurzamer te koken en eten

Meer over kooktechnieken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.