Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 5 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

De zin en onzin van anti-aanbakpannen

Anti-aanbakpannen: sommige mensen kunnen niet zonder, anderen zweren bij old school stalen pannen zonder laag. Maar waar zit ‘m nu net de controversie in, en is deze terecht? We zochten het voor je uit.

Anti-aanbakpannen zijn in feite gewoon pannen met een extra beschermingslaagje. Hierdoor komt je eten minder snel aan de pan te kleven. Of dat laatste per se iets positief is, daar heerst discussie over, al zeker als je de gezondheidsrisico’s mee in rekening brengt.

What’s the matter?

Vraag je je af waarom we hier überhaupt een artikel aan wijden? Want waarom zijn anti-aanbakpannen niet gewoon handig en van nut?

Het probleem zit ‘m in het laagje dat maakt dat de pannen minder snel aanbakken. Dat is een chemische coating waarin onder meer de stof polytetrafluoroethyleen (PTFE) verwerkt zit. Van die stof is bekend dat ze gelinkt is aan bepaalde types kanker, onvruchtbaarheid en andere negatieve gezondheidsaspecten. Dit is de belangrijkste reden dat anti-aanbakpannen in twijfel worden gegetrokken.

Gelukkig wil dat nog niet zeggen dat anti-aanbakpannen een rechtstreekse bedreiging voor de gezondheid zijn. De stof zit trouwens ook niet alleen in pannen, maar ook in elektrische kabels en in popcornzakjes voor in de magnetron.

Daarbij zijn pannen doorheen de jaren heen al een flink stuk verbeterd in kwaliteit. Natuurlijk rest nog steeds de vraag: is het sop de kool wel of niet waard?

Wanneer anti-aanbakpannen gebruiken?

Je snapt dus waarvan de controversie komt. Dan is er natuurlijk ook nog de vraag of je echt beter kan bakken met anti-aanbakpannen. Het korte antwoord? Nee. Voor het lange antwoord kijken we even naar de do’s en don’ts van anti-aanbak.

Anti-aanbakpannen: do’s

Een anti-aanbaklaag is handig bij een aantal specifieke bereidingen. Daarvan zijn gerechten met eieren het beste voorbeeld, zoals roerei, omelet of tortilla’s.

Daarnaast hebben ook andere eiwitrijke producten (zoals aardappels en vis) de neiging om sneller te gaan plakken. Ook hier kan het coatinglaagje dan een grote meerwaarde zijn.

Anti-aanbakpannen: don’ts

Het nadeel van de extra anti-aanbaklaag is dat het het bakproces beïnvloedt. Zo wordt vlees doorgaans veel knapperiger gebakken zonder anti-aanbaklaag omdat het rechtstreeks in contact kan komen met de hitte van de pan.

Bak je vlees of groenten? Dan is het wel zo lekker dat er zich een fond in je pan vormt. Dat is een bruin laagje op de bodem van de pan waar alle smaak in kruipt. Met dit laagje kan je de lekkerste sauzen en stoofschotels bereiden. Alleen: met een anti-aanbaklaag is de vorming van een fond vrijwel onmogelijk.

Daarnaast is het goed om te weten dat hoe heter een anti-aanbakpan wordt, hoe schadelijker voor de gezondheid. Hou dus in je achterhoofd dat je geen gerechten in deze pannen bereidt die een hoge temperatuur vereisen.

Schadelijk voor de gezondheid?

Hoe schadelijk is de coating nu echt voor de gezondheid? Hoewel PFTE gelinkt wordt aan negatieve effecten op de gezondheid, is deze stof pas giftig zodra het verwarmd wordt tot 260 graden. Bij het bakken kan je al gauw een pan verwarmen tot 300 graden, wat betekent dat de pannen niet helemaal zonder risico gebruikt kan worden.

Daarnaast zijn ook voornamelijk de zwarte schilfertjes die na enige tijd loskomen de grootste boosdoeners. Deze zijn zo vaak in verband gebracht met kanker dat je een pan met zwarte schilfers meteen weg moet gooien.

De vuistregel bij anti-aanbakpannen lijkt dus te zijn: vermijd te hoge temperaturen en zwarte schilfers en baseer je pankeuze in functie van je gerecht. En met dit in het achterhoofd, is het natuurlijk aan jou de keuze.

Meer over keukentools

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.