Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 23 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Wow: je kunt dus ook fruit drogen in een airfryer

We zijn op de Culy-redactie altijd in de ban van de nieuwste trends, kookmethodes en andere handige maniertjes. Toen we onlangs lazen dat je fruit kunt drogen in een airfryer, lieten we alles vallen, sprintten we naar de groenteboer voor vers fruit en gingen we aan de slag. Want fruit drogen in een airfryer: dat blijkt dus net zo simpel als het lijkt.

Waarom fruit drogen?

Gedroogd fruit is wat ons betreft altijd welkom in de keuken. Want potten vol gedroogde schijfjes sinaasappel, citroen en andere fruitsoorten staan niet alleen erg chique in je keuken, ze zijn ook van harte welkom in je culinaire creaties. En dan vooral in drankjes!

Zo doet een gedroogde sinaasappel het niet alleen goed op de herfsttafel, maar ook in een negroni, een home made iced tea of in andere drankjes die je in longdrinkglazen serveert. Gedroogde passievrucht is een chique stand-in voor de verse variant in een pornstar martini en gedroogde druiven of aardbeien zorgen direct voor een extra portie “oooh’s en aaah’s” als je ze in een drankje serveert.

Fruit drogen is daarom méér dan alleen een leuke zondagmiddag-bezigheid tijdens een regenachtige dag; daarna heb je er gewoon ook nog eens iets aan. Let wel: je huis gaat érg ruiken naar de gedroogde vruchten en helaas niet per se op een goede manier. Eerder iets met goedkope geurkaarsen…

kerst negroni
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Fruit drogen in een airfryer

Culy’s Martine ging aan de slag. Want fruit drogen in een airfryer klinkt niet alleen super makkelijk, het blijkt ook nog eens echt te werken. De Culy-redactie zou namelijk de Culy-redactie niet zijn als we niet ook gezond sceptisch waren bij deze ‘truc’.

Wij hebben deze test uitgevoerd met sinaasappels en het blijkt dat die ‘t érg goed doen in een airfryer. Helemaal mooi is dat je geen super-de-luxe namaak-friteuse hoeft te hebben. Culy’s Martine heeft een airfryer van het eerste uur, waarbij nog net de temperatuur in te stellen is en uiteraard de tijd, maar meer functies kent het machientje niet. Zo’n speciale airfryer met een dehydrate functie en andere spannende knopjes is dus – in dit geval – niet eens nodig.

De sinaasappels hebben zo’n anderhalf uur staan drogen. Eerst op 80 graden Celsius, maar ongeduld siert de mens zo af en toe en daarom ging de temperatuur al snel naar 100/120 graden Celsius. Stuk sneller.

Voordelen van fruit drogen in een airfryer

Hoewel we sceptisch begonnen, blijken er wel degelijk voordelen te zitten aan fruit drogen in een airfryer. Stel je krijgt nu ineens onverwacht bezoek en je wil slechts een paar schijfjes sinaasappel drogen, dan is het zonde om daar je hele oven voor aan te slingeren. De airfryer biedt dan uitkomst.

Daarnaast (zeker als je een nieuwer model hebt) is de airfyer in de meeste gevallen energiezuiniger dan een oven. Ook hebben we het idee dat het fruit sneller droogt dan in de oven. De temperatuur is regelmatiger en omdat de oppervlakte klein is, komt de warmte direct op het fruit, in plaats van in de rest van het luchtledige van je oven. Het fruit wordt dus mooi gelijkmatig gedroogd.

Mocht je nu geen oven hebben, dan is de airfryer helemaal een uitkomst. Zeker nu ook blijkt dat je er naast bitterballen, frietjes en taarten bakken ook fruit mee kunt drogen. Echte allemansvriend, die airfryer.

@molliesco

You have to try this 🎃🍊🥺 #autumndecor #airfryerhack #homeowner #homedecor

♬ Acoustic Folk Instrumental – Yunusta

Nadelen van fruit drogen in een airfryer

Dat brengt ons ook direct bij de nadelen. De oppervlakte is klein, dus er gaan (in de kleinere airfryer-modellen) slechts 4 à 5 schijfjes sinaasappel per keer in. Je kunt natuurlijk werken met een extra bakrooster erin. Maar dan moet je die maar net hebben én moet ‘ie ook nog passen.

Ook komt er veel meer geur vrij dan wanneer je het fruit droogt in de oven. Nu is dat niet eens zo’n groot probleem, maar verwacht niet zo’n heerlijke geursensatie als wanneer je een appeltaart bakt.

Omdat de airfryer platgeslagen eigenlijk gewoon een mini heteluchtoven is, kun je je voorstellen dat die hete lucht in die kleine oppervlakte als een tropische storm tekeergaat. Zodra je sinaasappels daarom iets indrogen en loskomen van het rooster, gaan ze helemaal loco en waaien ze door het airfryer mandje heen. In principe geen probleem, maar daardoor komen ze er niet volledig plat als mooie schijfjes uit.

Handige tip: gooi pompoenpitten niet weg, maar rooster ze in de airfryer

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.