Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 9 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Een beetje vreemd maar wel lekker: er is nu hot sauce voor in je koffie

We hadden al donut-koffie, we hadden al de beroemde Dalgona koffie en we hadden al smoothies met koffiesmaak. Wat het volgende is? Laat het ons vertellen: hot sauce voor in je koffie. En ja dat menen we echt.

Is het gek? Een beetje. Maar eigenlijk valt dat ook weer best mee, wetende dat foodies sowieso al geneigd zijn om allerhande ingrediënten toe te voegen aan koffie. Melk, room, ijs, kaneel, gecondenseerde melk… En hot sauce dus.

Bedenker van het concept is een kickstart bedrijfje dat Ujjo heet. Hun redenering? Druppel een willekeurige hot sauce in je koffie en het smaakt afschuwelijk. Dat moest dus anders.

Hot sauce voor in je koffie

Met die motivatie bedachten ze een hot sauce die wél lekker is in koffie. Eentje die een extra sensatie aan je koffie geeft, op de juiste manier. Wat ze daarom bewust hebben weggelaten, zijn ingrediënten als azijn en knoflook. Wat er wél ingaan zijn bruine suiker, pepers, kaneel en vanille.

Het resultaat is koffie met een subtiel vleugje hitte én een aangenaam zoetje. Ons klinkt het best lekker in de oren. Het doet een beetje denken aan spicy Mexicaanse (warme) chocolademelk, met kaneel en chilipeper. Maar dan dus de koffie-variant.

Hoe werkt het?

Ujjo’s hot sauce bestaat in twee varianten: eentje voor donker gebrande koffie en eentje voor licht gebrande koffie. De twee soorten koffie zijn immers dusdanig verschillend dat ze een andere hot sauce behoeven, aldus de bedenkers van de Ujjo hot sauce.

Het basisrecept schrijft voor om 1/4 theelepel hot sauce per kop zwarte koffie te gebruiken. Verwacht met deze hoeveelheid geen duizelingwekkende dosis hitte, maar een subtiele pittigheid die vooral aan het einde van een slok naar boven komt.

Niet alleen voor koffie

Tot slot benadrukken ze bij Ujjo dat de hot sauce niet alleen lekker is in koffie, maar ook in thee, bij ramen, in roerbakgerechten of op pizza. En zijn we gek geworden als we denken dat de hot sauce ook heerlijk zal smaken in brownies of op een ijsje?

Misschien wel, maar geef toe: het is op z’n minst een fascinerend fenomeen…

Kom meer te weten over Ujjo’s hot sauce op hun kickstarter-pagina

Plakje Sriracha op je burger? Plakjes hot sauce zijn de nieuwe trend

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.