Redactie
Redactie Inspiratie 12 feb 2014
Leestijd: 3 minuten

Zo ontbijten Mexicanen: van extreem hartig tot lekker zoet

Mexicanen houden van lekker eten, dat staat vast. Vaak is dit eten vrij machtig. En zo ook het ontbijt: stevig de dag beginnen lijkt het credo.

Echter zijn hier ook wel verschillende opties in. Als je in Mexico in een hotel verblijft, kun je gebruik maken van alle opties. Ga je bij Mexicaanse families thuis kijken, dan zie je aan de keukentafel overal wat anders. Sommigen ontbijten bijvoorbeeld met eieren, anderen houden het bij fruit met yoghurt, of juist zoet brood. Een aantal voorbeelden!

Desayuno Fuerte
Desayuno fuerte betekent eigenlijk gewoon ‘zwaar ontbijt’. Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla’s (van maïs of van bloem).

Huevos divorciados
Dit betekent letterlijk ‘gescheiden eieren’. Het zijn dan ook twee gebakken eieren, gescheiden door een hoopje gebakken bruine bonen. Het ene ei is bedekt met een ‘salsa roja’ (rode chilisaus) en het andere ei is bedekt met een ‘salsa verde’ (saus van groene tomaten en groene chilipepers). Grappig is dat je intuïtie waarschijnlijk zegt dat de groene saus minder pikant is. Maar niets is minder waar! De groene saus bezorgt je eerder het zweet op je voorhoofd dan de rode saus…

Bron: Flickr

Chilaquiles
Chilaquiles worden gemaakt van gescheurde maïstortilla’s die vervolgens gebakken worden in een beetje olie. Er zit verder ook geplukte kip in, (rode of groene) salsa en kaas. Je kunt dit gerecht in de oven maken of in een pan. Maak je het in de oven, dan maak je laagjes: de tortilla eerst, dan kip en als laatste de saus. Vervolgens top je het af met de kaas. In de pan doe je eigenlijk alles tegelijk erin totdat het zacht wordt en serveer je het met verse kaas, een soort ricotta.

Bron: Flickr

Huevos rancheros
Dit is oorspronkelijk een gerecht dat op Mexicaanse boerderijen werd gegeten. De naam zegt het al: huevos rancheros betekent boeren eieren. Het gerecht bestaat uit eieren die gepocheerd worden in een tomaten-chilisaus. Hier worden uiteraard ook bonen en tortilla’s bij gegeten. Vaak wordt er ook nog avocado aan toegevoegd.

Bron: Flickr

Enfrijoladas
Dit hartige ontbijt is eigenlijk niets anders dan maïstortilla’s gevuld met bonen. Al lekker vullend, maar vaak wordt dit ook nog geserveerd met wat crème fraîche en avocado, of met guacamole.

Bron: Flickr

Pan Dulce
Ook populair in Mexico als ontbijt: pan dulce (zoet brood). Het zoete brood in Mexico is destijds gebracht door de Spanjaarden. Je ziet bijvoorbeeld ook veel churros in Mexico, die in Spanje, net als in Mexico, als ontbijt of laat avondmaal worden gegeten. Maar verder is de variëteit van zoet brood in Mexico ontzettend groot. Het brood wordt puur gegeten, meestal samen met een kop koffie of chocolademelk.

Bron: Flickr

Kinderontbijtjes
Kinderen in Mexico eten vaak wat lichter, gewoon wat vers seizoensfruit met yoghurt. Vaak drinken ze ook milkshakes bij ontbijt gemaakt van fruit en melk.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.