Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 12 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: donut-koffie (yep, een koffie die naar donuts smaakt)

Als echte koffiefans kijken we maar wat graag naar de video’s van James Hoffmann op Youtube. Onlangs deelde hij een recept voor een donut latte: een drankje waarmee hij in 2007 de barista-kampioenschappen won in Engeland. Culy probeerde het zelf uit.

Nu denk je waarschijnlijk: waarom zou ik een donut verspillen aan het maken van een donut-koffie? Waarom zou ik al die moeite doen terwijl ik ook gewoon een donut kan eten bíj mijn koffie? Goede vraag.

Het beste antwoord dat we je daarop kunnen geven is misschien: omdat het leuk is om af en toe een culinair experiment aan te gaan. Omdat je niks beters te doen hebt. Of omdat je nieuwsgierig bent. En omdat deze koffie écht naar donuts smaakt en dat heel grappig is om te ervaren.

En bovendien: als de donut-koffie goed genoeg is voor de immer kritische James Hoffmann (en niet te vergeten: hem de winst bracht voor de barista-kampioenschappen!), dan is dat best het proberen waard.

Donut-koffie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je een donut-koffie

Begin de dag of avond van tevoren.

Snijd de donuts in stukjes en duw ze een beetje plat. Doe ze in een steelpannetje met de melk en verwarm op laag vuur, tot de melk ongeveer 40 tot 50 graden aantikt. Zet het vuur uit, haal de pan van het vuur en laat 20 tot 30 minuten trekken.

Giet de melk door een zeef en duw goed op de stukjes donut om er zoveel mogelijk melk uit te persen. Laat een nachtje in de koelkast staan.

Zeef de donut-melk de volgende dag opnieuw, bij voorkeur door een stuk kaasdoek of een schone theedoek. Tip: de restjes donut kun je eventueel gebruiken voor een bread & butter pudding!

Gebruik voor 1 kopje donut koffie (40 ml espresso) 20 ml gewone melk en 20 ml van de donut-melk. Meng de twee soorten melk en klop ze dan op zoals je dat altijd doet voor je kopje koffie. Voeg een mespuntje suiker toe naar smaak (dat haalt de smaken beter naar voren). Drink meteen op.

Bewaar de donut-melk die je over hebt in de koelkast. Ook lekker om een ijskoffie mee te maken!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.