Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 21 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

De Hollandse Nieuwe is er weer! Daarom: 5 x recepten met haring

Bij deze verklaren wij het Hollandse Nieuwe seizoen voor geopend! Afgelopen weekend was het Vlaggetjesdag en dus kunnen we vanaf nu weer met z’n allen een harinkie happen bij de viskraam. Maar wat kun je eigenlijk nog meer met haring? En hoe smaakt de Hollandse Nieuwe dit jaar? Culy zocht het voor je uit.

Vet, vetter, vetst

Volgens vishandelaren is de Hollandse Nieuwe dit jaar wéér voller en vetter dan andere jaren. Je zou bijna denken dat ‘t een verkooppraatje wordt. Want een vis die elk jaar maar voller en vetter wordt… het kan blijkbaar.

De haring die normaal in deze periode van het jaar wordt gevangen en gegeten heeft namelijk gemiddeld een vetpercentage tussen de achttien en twintig procent. Dit jaar had de eerste vangst een vetpercentage van zo’n 21%. Lekker vet dus! Wist je trouwens dat haringen van 25% vroeger werden aangeboden aan de koningin? Vandaar de naam koninginnenharing.

Vet lekker

Zo’n echte vette Hollandse Nieuwe, is dat ook echt lekker? Ja. Want vet maakt de vis uiteraard vettiger, maar daardoor ook makkelijker eetbaar. Als je kauwt, wordt het eten in je mond een soort propje. Doordat vet eten romiger is, gaat dat makkelijker én is de eetervaring prettiger.

Daarnaast is een vette Hollandse Nieuwe sterker van smaak. Hoe vetter de haring, hoe sterker de vissmaak. En dan bedoelen we geen vieze vissmaak van de visafslag ‘s avonds laat. Buiten dat: vet is gewoon lekker. Een patatje met een dikke dot mayo is nu eenmaal lekkerder dan zonder. Of wat dacht je van boter. Wij zwijmelen in ieder geval al weg bij het denken aan deze vette Hollandse Nieuwe…

5 x recepten met haring

1. Broodje haring deluxe met gerookte mayo en aardappel

Met dit recept geven we onze eigen twist aan een klassiek broodje haring. Sterker nog: we maken er meteen een broodje haring deluxe van. Het resultaat is namelijk een royaal broodje met gerookte mayo, appel, radijs, aardappelschijfjes, haring, bosui en gefrituurde uitjes. Zo lekker.

broodje haring deluxe
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> naar recept: broodje haring deluxe met gerookte mayo en aardappel

2. Broodje haring ceviche (van Sjefietshe)

Een broodje haring is misschien wel de makkelijkste maaltijd voor op de “Nederlands erfgoed” lijst. Zin in eens wat anders? Dit ceviche-achtige gerecht bevat alle onderdelen van een broodje haring, maar ziet er een stúk chiquer uit.

broodje haring van Sjefietshe
Bron: Sjefietshe

> naar recept: broodje haring ceviche (van Sjefietshe!)

3. Frisse bulgursalade met haring, biet en appel

Je Hollandse Nieuwe in een salade? Waarom niet! De combinatie met biet en appel maakt deze salade – ondanks de vette vis – heerlijk fris. Serveer ‘m als voorgerecht of eet de hele bak als maaltijdsalade voor de lunch. Wel even je tanden poetsen erna. Want ondanks dat de salade heerlijk fris is, is een collega die vis voor de lunch eet dat iets minder.

Bulgursalade met haring recept
Bron: Culinea

> naar recept: frisse bulgursalade met haring, biet en appel

4. Hollandse Nieuwe met sap van lente-ui en gebrande uitjes

Een harinkie happen maar dan even anders. Dit recept van Estée Strooker maakt het mogelijk! Serveer de haringen in een diep bord of hap ze – nadat je de visjes dan even gemarineerd hebt – uit het vuistje. ‘t Is jouw haringparty!

Haring recept met Nederlandse maatjesharing

> naar recept: Hollandse nieuwe met sap van lente-ui en gebrande uitjes

5. Aardappelsalade met waterkers en haring

Aardappelsalade saai? Laat dat maar aan ons over! Pimp je aardappels eens met haring en frisse waterkers en je weet níet wat je proeft. Pro tip: vervang de mierikswortel door gember en voeg een klein scheutje van je favo sojasaus toe voor een Aziatische twist.

> naar recept: aardappelsalade met waterkers en haring

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.