Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 21 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe maak je aardappelkaantjes (en waar zijn ze lekker bij?)

Eigenlijk een heel simpel recept waar je een gerecht een instant culinaire upgrade mee geeft: aardappelkaantjes. We zien de kleine smaak- en structuurmakers steeds vaker terug op de kaart. En daar zijn we blij om. Dus: hoe maak je deze aardappelkaantjes en waar combineer je het mee?

Over de aardappelkaantjes

Knapperig, goudbruin en licht vettig. Typisch zo’n onderdeel van je gerecht waar je tijdens het koken iets te veel van snoept. Ook al zijn ze klein van stuk, ze weten precies die draai te geven aan een gerecht, waardoor het geheel er eentje voor in de boeken wordt.

Zelf aardappelkaantjes maken

Aardappelkaantjes zijn eenvoudig te maken, alleen het snijden vergt wat tijd. Neem een vastkokende of lichtkruimige aardappel, schil ‘m en snijd ‘m brunoise, in kleine blokjes dus. Ben je de gelukkige eigenaar van een mandoline, dan kan het iets sneller. Rasp de aardappel in dit geval in stokjes met het tandjes mes, waarna je ze in blokjes snijdt.

Spoel de blokjes goed af en dep ze droog met keukenpapier voor extra krokantie. Frituur ze vervolgens rond de 2-3 minuten op 150 graden in zonnebloemolie of bak ze krokant in een ruime hoeveelheid boter (niet teveel tegelijk in dit geval!). Haal de aardappelkaantjes eruit met een schuimspaan, laat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met wat zout.

Gerechten met aardappelkaantjes

De knapperige structuur en de verfijnde vorm maken de aardappelkaantjes tot de perfecte partner bij zachte en romige ingrediënten. Denk aan een mousse, puree of crème zoals bij deze bloemkool met Griekse yoghurt. Het is ook dé perfecte topping voor bij je (vegetarische) stamppot, zoals eentje met parmezaan of deze met pastinaak.

Eerlijk? We vinden aardappelkaantjes zo verslavend lekker dat we het liefst met een handvol op de bank neerploffen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.