Het eetdagboek van… Monique van Culy.nl

Het moest er natuurlijk wel een keer van komen: het eetdagboek van Culy oprichtster en hoofdredacteur Monique van Loon! Want wat eet deze über-culy zoal?

Maandag

Ik begin de dag met groene thee en wat vers zomerfruit. Ik ben geen echt goede ontbijter, behalve in het weekend, dan wil ik nog eens losgaan met eggs benedict of een croissantje met roomboter.

Op kantoor drink ik veel water. Daarna een snelle lunch achter de computer, want het is razend druk op de redactie: drie volkoren crackers met zoete pompoenhummus met veel zeezout en zwarte peper. ‘s Middags een kop cappuccino met wat suiker en een chocoladekoekje die mijn collega Liselotte heeft gebakken.

Omdat ik laat in de middag bezig ben geweest met een artikel over lobster rolls, heb ik daar enorme trek in gekregen. ‘s Avonds maak ik daarom een variant erop met rivierkreeftjes (het recept vind je hier) en fotografeer ik deze. Als toetje een Split-ijsje en een paar koppen groene thee.

Later op de avond heb ik opeens de behoefte om een cake te bakken – je bent culy of je bent het niet. Om 11 uur ‘s avonds schuif ik daarom een walnotencake in de oven. Lekker om de volgende dag op kantoor uit te delen!

Dinsdag

Vroeg opstaan om de walnotencake van de vorige avond te fotograferen voor de site, want nu is er weer goed licht. Ik drink wat vers watermeloensap uit onze juicer en eet een appel.

Op kantoor laad ik de Culy-koelkast vol met kokoswater van Vita Coco, mijn favoriet. Heerlijk dorstlessend en ideaal om tijdens het werken te drinken. Ik lunch weer met volkoren crackers met pompoenhummus, want daar was nog een half bakje van over.

‘s Middags deel ik de cake uit aan mijn collega’s en neem ik zelf ook een klein stukje. Lekker! Door naar een afspraak bij Scandinavian Embassy, waar ze onwijs lekkere koffie hebben. Ik drink een cappuccino en daarna nog een wortel-appel-gembersapje.

Daarna doe ik boodschappen bij Bilder & de Clercq op de Ceintuurbaan en haal ik alle ingrediënten voor een pasta met tomatensaus en gehaktballetjes, en een toetje van bramen met mascarpone en amandelen uit de oven (waar ik een video van maak voor Instagram). Beiden maak ik thuis en vriendlief is érg trots op me. Later op de avond drink ik nog wat watermeloensap en eet ik wat chips.

Woensdag

Na het wakker worden maak snel een kommetje havermoutpap met amandelmelk en kaneel. Een quickie, want ik heb haast en moet snel naar kantoor.

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik eet wéér crackers met pompoenhummus als lunch. Die hummus is zo lekker! ‘s Middags snack ik nog wat noten uit een zakje van Glorynuts; een mix van walnoten, hazelnoten en rozijnen. En de hele dag veel water.

‘s Avonds is het diner voor Culy geblazen – heel vervelend – bij Buffet van Odette op de Prinsengracht. Een heerlijk plekje in Amsterdam. Ik bestel een karaf water (ik drink eigenlijk vrijwel nooit alcohol) en ik eet vooraf wat van het charcuterie-plankje: Kalamata-olijven, worst en een radijssalade.

Als hoofdgerecht bestel ik een ravioli gevuld met auberginemousse en zwarte truffel. Ontzettend lekker! Het toetje deel ik met mijn vriendin: een sticky toffee pie met gezouten karamelsaus en een bolletje vanille-ijs. Met een volle buik rol (ehh, fiets) ik naar huis.

Donderdag

Havermout met vers fruit als ontbijtje, later op kantoor nog twee mokken groene thee. Ik lunch met een bakje Griekse salade met quinoa, feta, tomaat en komkommer en als ‘toetje’ een kommetje magere yoghurt met wat honing en Schuddebuikjes, die vond ik in de voorraadkast van kantoor. Die had ik al zeker tien jaar niet meer gegeten!

Om vier uur een paar stukjes hele pure chocolade uit Madagaskar; 80 procent. Ik ben dol op pure chocolade, hoe puurder hoe beter. Daarna ga ik naar een afspraak in Haarlem waar ik veel water drink, het is zo’n warm weer. Daarna even een dipje, dus ik haal voor een kleine sugar kick een Mogu Mogu-sapje bij de Xenos met mango en kokos, ik vind die zó lekker.

Als ik thuis kom heeft mijn vriend salades gehaald bij SLA: ik heb er eentje met kip met Thaise rode currysaus, veldsla, azukibonen, zoete aardappel, courgette, broccoli, koriander, cashew- & pecannoten met een dressing van limoen, kokos, kurkuma & koriander. Erg smakelijk.

Daarna fiets ik naar vriendinnen en genieten we op de bank van mini stroopwafeltjes en ik drink weer veel water.

Vrijdag

Vrijdag is meestal mijn thuiswerkdag; ik test dan veel recepten en maak foto’s, want thuis heb ik een kleine fotostudio ingericht en heb ik – helaas – beter licht om mee te fotograferen op kantoor.

Ik maak een cappuccino en begin met het filmen van het zelf maken van amandelmelk. Ondertussen snoep ik wat amandeltjes die over zijn. Yum! Op dit soort foto- en videodagen heb ik altijd een vreemd eetritme, omdat ik zo druk bezig ben en steeds kleine beetjes eet. Zo eet ik wat cherrytomaatjes tussendoor, een kommetje yoghurt met amandelpulp (die over was bij het maken van de melk) en later nog een pain aux raisins van Stach, mijn favoriete broodje. Als kind at ik dit hele zomers door in Frankrijk.

Daarna fotografeer ik eetbare bloemen die ik binnenkreeg voor Culy, en maak ik er ijsblokjes mee. Ik proef wat van de rozen en de begonia’s; lekker fris! Maar om nu te zeggen dat ze echt vullen… haha.

‘s Avonds kookt mijn vriend een potje comfort food voor me: gemarineerde speklapjes (mijn favoriet!) met zoete aardappel uit de oven en een groene salade. Ik drink er veel water bij.

Zaterdag

Ik ontbijt met een prachtig kommetje homemade amandelmelk met abrikoos, mango, perzik en weer de eetbare bloemen.

Vandaag ga ik met vriendinnen naar de sauna; helaas kan de telefoon dus niet mee om foodfoto’s te maken. Ik besluit het er van te nemen vandaag en drink een glas Coca Cola en later nog een flesje Fanta. Heerlijk als je uit een bloedhete sauna komt. Ik lunch met een pittig kommetje Tom Kha Kai soep en een salade met kip, champignons en uitgebakken spekjes. Later in de middag nog een karaf water met munt en citroen en na een welverdiende massage een groot glas aardbei-mango smoothie.

‘s Avonds eten we lekker lui op de bank sushi. Ik neem bijna altijd hetzelfde: maki sushi met zalm en avocado. Een geweldige combinatie! Daarna nog een paar speculaasjes en flink wat water tegen de dorst; dat krijg je van sojasaus…

Zondag

Wakker worden in het huis van mijn Brabantse vriendin, waar ze goed voor ons zorgt bij het ontbijt: afbakbroodjes met allerlei lekkers. Ik neem twee mini-kaiserbroodjes, eentje met roomboter met zeezout en eentje met aardbeienjam. Daarnaast nog een kop pepermuntthee en een smoothie van frambozen, bosbessen en mango.

Eenmaal terug in Amsterdam lunch ik met twee bolletjes met tomaat, avocado en wat uitgebakken bacon. Gek, ik eet eigenlijk bijna nooit meer brood, vandaag toevallig opeens heel veel. Ik maak er een cappuccino bij, ik had al even geen koffie meer gehad.

Zondagavond kook ik samen met m’n vriend: we maken pasta met courgette en tomaatjes, worstjes, en een sausje van ei en Parmezaanse kaas. Erg lekker! Later op de bank bij een spannende film nog een paar koppen groene thee.

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!