Redactie
Redactie Inspiratie 6 aug 2014
Leestijd: 3 minuten

De lobster roll: het meest decadente broodje ooit

Als je ‘m eenmaal geproefd hebt, zou je hem elke dag wel willen eten: de lobster roll. Een broodje (vaak een zoetig briochebroodje of een gestoomd wit hotdogbroodje), gevuld met kreeftenvlees dat gewenteld is in gesmolten boter.

Soms word er ook mayonaise op het broodje gesmeerd, sla op gelegd, en af en toe wordt het geheel afgetopt met kruiden of een beetje bosui. Zo ontzettend lekker!

Maar wat is er toch zo magisch aan? Allereerst een stukje geschiedenis.

De allereerste roll werd in 1929 geserveerd in restaurant Perry’s in Milford in de staat Connecticut, vlakbij New York. Het werd al gauw een enorme hit, maar het succes bleef echter beperkt tot Connecticut. Pas veel later, in 1965, werd het broodje ook gemaakt in Long Island, New York, in het restaurant The Lobster Roll. Het is wel duidelijk wat ze daar het liefst serveerden…

Zo rond 1970 kwamen er eetkraampjes langs de weg in de Amerikaanse staat Maine waar kreeft in gesmolten boter op hotdogbroodjes werd gelegd. De locatie was niet zo gek, want er wordt veel op kreeft gevist in deze staat. Dat is hier dan ook echt een lokale lekkernij.

In Maine maken ze de lobster roll iets anders dan in de rest van Amerika; ze hebben zo hun eigen tradities. Zo is de basis een ‘New England’-broodje, die iets anders wordt gebakken zodat de zijkanten plat zijn, en met boter gegrild kan worden. Het broodje wordt vanaf boven verticaal doorgesneden, in plaats van via de zijkant. De kreeft op het broodje in Maine is koud en nooit warm. En tot slot houden ze in Maine van een dun laagje mayonaise op het broodje. Veel verkopers in Maine adverteren met “1/4 pound of lobster meat”, wat wil zeggen dat er ruim 100 gram kreeft op één broodje zit.

Waar eet je een lobster roll?

In Nederland kun je op een heleboel plekken kreeft eten (Bridges in Hotel the Grand in Amsterdam is onze favoriet), en soms vind je nog wel een verdwaald broodje kreeftsalade op een kaart, maar de originele lobster roll hebben wij helaas nog nergens op de kaart zien staan. Jammer!

Update: in november 2014 kregen we een geweldige mail van chef Rudy Westerman van cafe b.for in Maastricht. Hij schreef: “ik vond dit zo’n mooi stuk, dat ik meteen op zoek ben gegaan naar het perfecte broodje, de juiste recepten, en na ruim een maand stoeien heb ik eindelijk mijn ultieme lobster roll ontwikkeld. Wat een geweldig broodje! 100 gram vers gekookte kreeft op een mooi zacht smaakvol brioche broodje; verse frietjes erbij, en genieten maar.”  Op naar Maastricht dus!

Als je de traditionele lobster roll wil eten, moet je dus echt een ticket naar Amerika boeken en naar Maine gaan. Volgens de experts zijn dit de beste plekken in Maine om het broodje te eten:

Red’s Eats,41 Water St, Wiscasset

Bagaduce Lunch, 145 Franks Flat, Penobscot

The Cod End, 12 Commercial St., Tenants Harbor

J’s Oyster, 5 Portland Pier, Portland

The Lobster Shack at Two Lights, 225 Two Lights Road, Cape Elizabeth

Thurston’s Lobster Pound, Steamboat Wharf Road, Bernard

Morgen op Culy.nl een recept hoe je thuis een lobster roll kan maken!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.