Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 2 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Alles over Hawawshi: Egyptische gevulde pita (waar we geen genoeg van kunnen krijgen)

Een pita gevuld met gehakt en flink veel kruiden die wordt getoast tot warme perfectie klinkt als een topsnack, toch? Maak kennis met hawawshi: de populairste snack van Egypte die we iedere dag willen eten.

Streetfood is door alle variaties in de wereld misschien wel het leukste eten om te ontdekken. Egyptische hawawshi is zo’n snack die gelijk op ons favorietenlijstje belandde toen we dit voor het eerst aten.

Ta’ameya is het Egyptische broertje van falafel (en minstens zo lekker)

Hawawshi
Bron: Mohamed via Adobe Stock

Pita met gehakt

Hawawshi (ook wel baladi genoemd) is een pita die gevuld is met gehakt. Het gehakt is meestal gemaakt van rundvlees of lamsvlees, maar ook vegetarische varianten zien we steeds vaker verschijnen. De vulling is flink gekruid. Gemiddeld gaan er zo’n 15(!) verschillende soorten kruiden en groenten in.

Zoals wel vaker is er niet één authentiek recept, maar wel een basis die nagenoeg overal hetzelfde is. Door het gehakt zitten fijngesneden groentes zoals ui, paprika, rode peper en optioneel peterselie. Het kruidenmengsel bestaat meestal uit korianderzaad, paprikapoeder, zwarte peper, komijnpoeder, kaneel en kardemom.

De hawawshi wordt – als je de juiste te pakken hebt – à la minute gemaakt in een gloeiend hete oven. Het gehaktmengsel wordt rauw in een pitabroodje gestopt en afgebakken tot het knapperig en juicy is.

Een jonge snack

Hawawshi is geen snack die al honderden jaren oud is. Sterker nog: de Egyptische snack werd pas voor het eerst in de jaren ’70 van de vorige eeuw bedacht. Slager Ahmed al-Hawawsh (weet je gelijk waar die naam vandaan komt…) was de eerste persoon die het broodje op de markt van Caïro begon te verkopen.

Binnen de kortste keren werd het een razend populaire snack en veroverde de hawawshi al snel de rest van Egypte. Helemaal origineel was het gerecht overigens niet. In andere delen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika werden soortgelijke broden gebakken.

Waar koop je hawawshi?

Hawawshi vind je door heel Nederland bij verschillende Arabische eetgelegenheden. Je moet hiervoor soms wel goed zoeken, want hoewel de Egyptische snack steeds populairder wordt, is het nog niet op iedere hoek van de straat verkrijgbaar.

Gelukkig kun je de broodjes ook online bestellen voor in de diepvries. Toch liever een verse variant? In Amsterdam zit het eerste restaurant binnen Europa dat zich volledig richt op hawawshi. De zaak die – hoe kan het ook anders – de naam HAWAWSHI draagt, heeft verschillende soorten op het menu staan. Denk aan hawawshi gevuld met rib-eye, kip en zelfs een vegan-variant.

We maakten onlangs ook een recept voor hawawshi en dat belandde meteen op ons favorietenlijstje:

Culy Homemade: hawawshi (gevulde Egyptische pita met gehakt)

Meer kookinspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.