Culy
Culy Inspiratie 22-08-2014

6 x heerlijk Hawaïaans eten

Dat de Hawaïaanse keuken veel meer omvat dan schijfjes ananas op een pizza, dat wisten we al. We denken zélfs dat de exotische gerechten zeer binnenkort de rest van de wereld gaan veroveren. Waarom? Je leest het in dit artikel over de traditionele keuken en de bekendste gerechten.

Hawaï behoort tot de eilandengroep Polynesië in de Stille Oceaan en de keuken heeft zich door de jaren heen ontpopt tot een multiculturele smeltkroes door invloeden uit Amerika, Azië en Portugal.

Poi
Poi behoort al lange tijd tot een van de klassiekers in de Hawaïaanse keuken. Het is een traditioneel gerecht en kan vrijwel overal bij worden gegeten.

Dit (bij)gerecht wordt gemaakt van de wortel van de taro plant, door de Hawaïanen zelf ook wel kalo genoemd. De taro wortel heeft iets weg van een aardappel en wordt voor de bereiding van poi fijngemaakt. Door de toevoeging van water ontstaat er een papperige en slijmerige pasta met een heel bijzondere textuur en smaak.

4809844868_2fcf375884_z
Bron: Flickr

Lau lau
Lau lau betekent letterlijk ‘blad blad’ en wordt gemaakt met bladeren van de taro plant. Voor de traditionele versie van dit gerecht wordt varkensvlees in taro bladeren gewikkeld en langzaam gegaard in een ondergrondse rotsoven (een imu). Dit geeft lau lau een zachte en rokerige smaak. De bladeren worden eetbaar en krijgen een spinazie-achtige consistentie.

Westerse invloeden maken dat het gerecht nu ook met rundvlees, vis of kip verkrijgbaar is.

8239843417_8bb33fb760_z
Bron: Flickr

Kalua pig
Naast lau lau, wordt ook kalua pig gegaard in een imu: een ondergrondse Hawaïaanse rotsoven. Dankzij de langzame garing is het vlees mals en vol en rokerig van smaak.

Net even anders, maar wel vergelijkbaar is de Amerikaanse pulled pork. Het verschil ligt hem in de smaak. Kalua pig heeft een houtachtige rooksmaak, terwijl pulled pork een echte barbecuesmaak heeft.

351362046_f50806a5fb_z
Bron: Flickr

Poke
Poke wordt gemaakt van rauwe vis en lijkt veel op Japanse sashimi. Op Hawaï krijg je de vis (vooral tonijn) in blokjes geserveerd met een splash sojasaus, sesamolie, peper en zout, ui, chili peper en knoflook. Do we need to say more..?

5505048803_fd5462ee68_z
Bron: Flickr

Lomi salmon
Lomi salmon heeft iets weg van een tomatensalsa en wordt gecombineerd met rauwe zalm (jum!). De zalm wordt gemarineerd in zout en vervolgens gemengd met tomaten, uien en soms ook chilipepers. Een heerlijk koud gerecht dat vaak wordt gegeten in combinatie met poi (zie hierboven).

Leuk om te weten: lomi betekent letterlijk ‘masseren’. Alle ingrediënten worden als het ware samen tot een salsa gemasseerd. Bij sommige Nederlandse wellness-centers kun je dan ook een lomi lomi massage krijgen.

1468499223_a7b69686ed_z
Bron: Flickr

Chicken long rice
Deze door China geïnspireerde soep is gemaakt van kip in combinatie met glasmie (long rice) en wordt gekookt in een bouillon van kip en gember. Deze soep laat zien dat de Hawaïaanse keuken op den duur ook werd beïnvloed door onder andere de komst van Chinese contractarbeiders.

4778840466_ca7ecf76a6_z
Bron: Flickr

Bekijk ook onderstaande video van food blogger Mark Wiens. Hij proeft een aantal van bovenstaande gerechten:

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
6 x heerlijk Hawaïaans eten
Sluiten