Redactie
Redactie Inspiratie 1 okt 2013
Leestijd: 3 minuten

8 keukens die de wereld gaan veroveren

Overal ter wereld wordt er gegeten én gekookt. De ene periode meer volgens de ene stijl, waarna een paar jaar later de ander weer opeens immens populair is. Denk bijvoorbeeld aan de Nordic cuisine die nu hot is. Dit zijn de acht keukens waarvan wij denken dat ze binnenkort de wereld zullen veroveren.

Noord-Thais

Ja, Thaise gerechten zijn al jaren populair, maar vooral het eten uit het Noorden en Noord-Oosten wordt steeds meer gewaardeerd. Typische gerechten zijn salades met fijngesneden stukjes vlees zoals laab en khao soi, een soort curry noodle-soep, nam prik (chili dip) en kai yaang (op steenkool gegrilde kip).

Bron: avlxyz

Macanees

De Macanese keuken is eentje waar met recht steeds meer aandacht wordt besteed. Macau werd gesticht door de Portugezen in 1557 en was daarmee de oudste Europese kolonie in China. Macau werd één van de grootste steden van China ten zuiden van Hong Kong, en er werd een kookstijl ontwikkeld die vandaag de dag alleen maar bekender wordt.

Portugese invloeden voeren de boventoon, en in combinatie met de typisch Chinese en andere Oosterse ingrediënten en technieken krijg je een ontzettend interessante kookstijl.

Bekende gerechten zijn Galinha à Portuguesa (Galinha is Portugees voor kip), Bacalhau (gezoute kabeljauw), roergebakken curry crab, papaya salade en in wijn gestoofd konijn met kaneel en steranijs. Tot slot moet je niet gek opkijken als verschillende tapas je worden voorgeschoteld.

Bron: bignotto

IJsland

Waar de afgelopen jaren de Noorse en Deense keuken centraal stonden, wordt nu plaats gemaakt voor de gerechten uit IJsland. Denk hierbij aan mooie stukken vlees, zeevruchten en typische kruiden als koriander, rood zeewier, verveine en lavendel.

Laos

In Nederland is het nog niet zo populair, maar New York kent inmiddels al aardig wat Laotiaanse restaurants. Hoewel de gerechten veel weg hebben van die uit Thailand en Vietnam, is kenmerkend een bakje sticky rice waarmee de gedeelde gerechten met de hand worden gegeten.

Bron: Zagat

Yunnan

Yunnan is de Chinese provincie met de meeste etnische minderheden, wat zorgt voor een enorme diversiteit in de keuken. Doordat zoveel verschillende bevolkingsgroepen en culturen naast elkaar leven, krijg je een smeltkroes van verschillende smaken en bereidingswijzen. Hoewel het lastig is om een aantal kenmerkende gerechten te noemen (er zijn er namelijk zó veel!), kun je wel stellen dat het eten over het algemeen pittig gekruid is en dat paddenstoelen één van de belangrijkste ingrediënten zijn.

Bron: haechoo

Hawaï

Haal de pizza maar uit je hoofd, want in de keukens van Hawaiianen gaat het er heel anders aan toe! Hoewel de gerechten die hier op de kaart staan veel (rauwe) vis en exotische vruchten bevatten, is het van origine een mix van de Amerikaanse, Aziatische, Portugese en Polynesische keuken.

Typerend voor Hawaï is dan ook de Loco Moco: witte rijst met daarop een hamburgerbroodje, een gebakken ei en vleesjus. Daarbij wordt vaak chili, bacon, varkensvlees uit een ondergrondse oven (kalua pork), teriyaki vlees, mahi mahi, garnalen of oesters geserveerd.

Bron: tavallai

Israël

Met de opkomst van de Israëlische chef Yotam Ottolenghi (en met name zijn laatste boek Jeruzalem) was heel de wereld verkocht: de Israëlische keuken, daar houdt ie-der-een van! Vol van smaak door de eindeloze kruiden(mixen), exotische ingrediënten en vooral de vaak perfecte balans tussen de verschillende smaken is wat deze cuisine tot één van de meest populaire vandaag de dag.

Maak bijvoorbeeld je eigen hummus, fijngesneden tomaat-komkommersalade, falafel of zelfs tahin (sesampasta): gerechten die in Israël veel worden gegeten.

Bron: Zagat

Filipijns

Zoals bij veel ondergewaardeerde Aziatische keukens het geval is, is ook de Filipijnse keuken een mengeling van verschillende culturen. In dit geval gaat het om die van Spanje, in combinatie met de Chinese, Maleisische en Amerikaanse keuken. Met als resultaat veel Spaanse gerechten als tortilla en paella, maar dan met een Aziatische twist.

Bron: dbgg1979

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.