Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 9 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Ter afwisseling: 5 x guacamole zonder avocado

Guacamole zonder avocado: we wéten wat je nu denkt. Waarom zouden we in hemelsnaam een cruciaal ingrediënt uit een gerecht weghalen? Nou, ter inspiratie. Niets mis met een staaltje culinaire creativiteit, toch?

Begrijp ons niet verkeerd, ook wij zijn verzot op avocado. En het laatste dat we willen is de Mexicaanse eetcultuur tegen de borst stoten. Deze ideeën zijn dan ook absoluut geen disrespect naar de Mexicaanse cultuur, maar gelden louter ter inspiratie.

5 x guacamole zonder avocado

1. Guacamole van groene bananen

Het was chef London Loy (wie anders?!) die ons leerde hoe je van groene, onrijpe bananen een exotische dip kunt maken. Die eet je lekker met emping en bananenchips. Schenk een koud biertje voor jezelf in (of een goede cocktail!), maak deze groene-bananenguacamole en ga met je snufferd in de zon zitten. Meer is er niet nodig om volmaakt gelukkig te zijn.

Recept: groene-bananen guacamole met emping en bananenchips

Groene-bananen guacamole
Bron: Mijn recepten

2. Guacamole van doperwten

Van doperwten maak je in een handomdraai een snelle dip erg lekker is op crackers, bij groentechips of als dip voor kibbeling. Een goed recept vind je hier (met feta en munt) of hier (met basilicum en citroen).

3. Knolselderij en groene kruiden

De Belgische groentechef Sebbe Nobels bedacht een tijdje geleden een creatieve variant op guacamole. In plaats van avocado’s maakt hij gebruik van typisch Belgische producten als knolselderij, kervel en bieslook.

De knolselderij wordt daarvoor gepoft in de oven en gemixt met olie van groene kruiden. Het resultaat is een knalgroene dip die qua textuur zó erg lijkt op guacamole dat je het gevoel hebt dat je in de maling wordt genomen. Je vindt het recept van Seppe Nobels hier.

4. Guacamole van broccoli

Broccomole, het is blijkbaar een ding. Zo’n guacamole van broccoli kun je niet alleen van broccoliroosjes, maar ook van overgebleven broccolistronk maken (zoals hier). Die breng je op smaak met limoen, komijn, tomaat, knoflook en groene chili, net als bij guacamole. Ook Nigella Lawson heeft er trouwens een recept voor, uit haar boek Simply Nigella. Dat vind je hier. Lekker!

5. Guacamole van groene asperges

Guacamole van groene asperges is een goede manier om het aspergeseizoen te vieren. Even koken, mixen met smaakmakers als limoen, koriander en cream cheese (voor de romigheid) en je hebt een originele dip voor je nacho’s, taco’s of op je hamburger. Recept vind je hier.

Met deze tip houd je homemade guacamole dagen vers (én groen!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.