Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 27 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Trend: we zien overal groene polenta en we willen het

We steken onze liefde voor polenta niet onder stoelen of banken. Het hartige, romige en troostende Italiaanse gerecht eten we dan ook in alle varianten denkbaar. Niet heel gek dat we zeer blij verrast werden door een versie die eigenlijk ook weer heel voor de hand liggend is: groene polenta. Waarom hebben wij daar niet eerder aan gedacht?

En nu je ervan weet, kun je nergens anders meer aan denken.

Groene polenta: net zo lekker als dat het eruit ziet

Er is een leven voor en na polenta. Waar we het jaren geleden alleen moesten doen met aardappelpuree, zijn we inmiddels de techniek van het maken van polenta machtig. Toch blijft het een gerecht in de categorie: je houdt ervan of je vindt het helemaal niks. Dat is geheel te wijden aan de korrelige structuur waar je of wildenthousiast van wordt óf helse moeite mee hebt. Wij zijn uiteraard van team 1.

Polenta 2.0

Polenta is op z’n klassieks al niet te versmaden – mits je er geen behanglijm van maakt, wat je met deze tips voorkomt. Maar naast de klassieke versie laven we ons ook met enige regelmaat aan polentafrieten, gegrilde polenta of romige pompoenpolenta. De mogelijkheden met deze griesmeel van maïs zijn dan ook eindeloos. Zolang je er genoeg smaakmakers aan toevoegt in de vorm van kruiden, zout en kaas, til je de polenta naar het hoogste niveau denkbaar.

Groene polenta

Nu was het al een favoriet bij- of hoofdgerecht, maar toen we op de vele groene polenta’s op social media stuitten, maakte ons maïs-liefhebbende hart helemaal een sprong. Maar hoe krijg je de polenta groen?

Dat is gelukkig helemaal niet zo moeilijk. Bak in een andere pan dan de polenta een groene groente naar keuze – zoals boerenkool of bimi – met wat olie, knoflook, kruiden en zout, en maal dit fijn in de blender. Voeg dit vervolgens toe wanneer je polenta nét klaar is en nog heter dan heet en maal het tot een groen geheel om direct van te watertanden.

Polentagerechten die ook lekker zouden zijn met een groene variant:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.