Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 5 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Aha: dit is dus hoe je een granaatappel hoort te schillen (en je niet al die witte velletjes eruit hoeft te plukken)

Een bakje kant-en-klare granaatappelpitjes mag dan een verleidelijke shortcut zijn, wij beloven je dat de pitjes die je zelf pelt tien keer stralender, lekkerder en goedkoper zijn. Reden genoeg om voortaan een hele granaatappel in je mandje te leggen – en met deze truc is het schillen ervan ook nog eens tien keer niks.

Granaatappel schillen

Over het schillen van granaatappel doen verschillende verhalen de ronde. De vrucht halveren en flink op zo’n helft meppen zodat de pitjes eruit komen gevallen? Kan. De vrucht onder stromend water in een vergiet openbreken? Kan ook.

Toch bestaat er een methode die nog vele malen efficiënter belooft te zijn. Eentje waarmee je niet al die witte velletjes met de hand uit de rest hoeft te plukken – en waarmee je jezelf dus een rotklusje bespaart.

Winterse salade ter illustratie van de seizoensgroenten van januari
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dit is de beste methode

Voor de makkelijkste manier om een granaatappel te schillen neem je er een scherp, middelgroot mes bij (qua formaat tussen een aardappelmesje en een koksmes in). Vervolgens kerf je een vierkantje rond het kroontje van de vrucht.

Dat vierkantje trek je er vervolgens vanaf: wat je nu ziet is een witte kern en een zestal compartimenten aan pitjes, telkens afgescheiden door een dun wit vliesje. Gebruik je mes nu om de schil in te snijden op de plek waar de dunne witte vliesjes zitten zodat je de schil in dezelfde compartimenten als de pitjes snijdt.

Op deze manier kun je de vrucht openbreken en kun je de middelste witte kern er in zijn geheel – inclusief de vliesjes – er voorzichtig uittrekken. Met eigen ogen aanschouwen hoe dat dan in zijn werk gaat, en of dat nou echt zo soepel gaat als het klinkt? Onderstaande video toont je hoe het moet.

@jason9010

😻

♬ original sound – Jason

Makkelijk hè? Neem die Ottolenghi er maar vast bij…

De lekkerste recepten met granaatappelpitjes

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.