Redactie
Redactie Drinken 28 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino’s top-5 bubbels voor elk budget

Imagine dat je luistert naar de laatste tonen van de Top 2000 of lacht om de laatste grappen van Herman Finkers tijdens zijn Oudejaarsconference: het moment komt dat je de fles mousserende wijn van zijn/haar kurk moet bevrijden.

Een keuze die niet kan wachten tot 2 voor 12. Maar welke wijn zal het worden? Een echte Champagne zoals dat heet (afkomstig uit de gelijknamige streek in Frankrijk) of uit een ander gebied of land, gemaakt volgens dezelfde methode maar dan methode traditionelle geheten (Cava, Prosecco, Crémants etc.)?

Mijn algemene tip

Heb je iets speciaals te vieren en is de wijn daarbij de intense begeleider van dat feit of gevoel? Schenk dan een mooie (best wel prijzige) ‘echte’ champagne met een mooie mousse en talrijke fijne bubbeltjes.

Is het domweg ‘knallen’ met Oud & Nieuw? Schenk een betaalbare en nog altijd prima te drinken schuimwijn uit een ander gebied. Vandaar hier mijn top-5 bubbels voor elk budget, onderverdeeld naar prijs.

Voor 10 euro

De Marsigny Crémant de Bourgogne. Deze is gemaakt van blauwe druiven (Gamay en Pinot Noir); maar ook het sap van deze druiven is blanc, waardoor er ‘witte’ champagne ontstaat (noemt men Blanc de Noirs). Te koop bij de Jumbo voor € 9,99. Niks mis mee, dus wat mij betreft een knallertje.

Voor 20 euro

Een Cava, dus afkomstig uit Spanje. De Dominio de la Vega Brut Reserva (droog van smaak en heeft korte tijd kennis gemaakt met hout). Te koop bij Grapedistrict voor € 19,99.

Voor 30 euro

Voor deze categorie kies ik voor een Oostenrijkse mousserende wijn. Gemaakt van 5 verschillende druiven, waardoor een mooie, zachte wijn ontstaat. En toch fris in de mond. Oja, hij heet Bründlmayer Brut en is voor € 29,50 te koop bij Anderewijn.nl.

Voor 40 euro

Nu wordt het nog serieuzer. Want 40 euro is best een hoop geld. Daarom kies ik voor een rosé Champagne. Er is immers meer te vieren dan alleen een jaarwisseling. Rosés vind ik vaak te zoet en te weeïg, maar deze Pommery Pop Earth Rosé is fris en lekker licht. Uit de Champagnestreek afkomstig en te koop bij Gall&Gall voor € 38,99.

Voor 50 euro

Verfijnd en intens. Met een lange, zachte afdronk. Elke slok is puur genieten. En het oog wil ook wat: deze champagne is verpakt in een schitterende fles en veel belangrijker: de belletjes, eenmaal verlost uit de fles, blijven parelen in je glas. Als een rijgsnoer van kleine diamantjes.

Dus: gewoon mijn favoriet als er echt iets te vieren valt. Tromgeroffel… De Taittinger Nocturne City Lights. Importeur is Oud Reuchlin & Boelen en onder andere te koop bij Perfectewijn.nl voor € 49,99.

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.