Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 12 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat is het verschil tussen Brusselse wafels en Luikse wafels?

Voor Culy’s Winnie zijn wafels het antwoord op zowat al haar problemen. Geen wonder: het grootste deel van haar leven bracht ze in België door en als er ergens sprake is van een wafelcultuur, dan is het wel daar. Toch kent België verschillende soorten wafels, waarbij Brusselse en Luikse wafels de belangrijkste soorten zijn.

Maar hoe verschillen die twee eigenlijk van elkaar?

Luikse wafels

Tref je in een doorsnee Belgische straat of station een treinstations een wafelkraam aan, dan is de kans ‘t grootst dat het om Luikse wafels gaat. Deze zou je kunnen vergelijken met de warme, rechthoekige variant van suikerwafels uit de supermarkt.

Ze zijn te herkennen aan hun onweerstaanbare zoete geur. Het deeg is compact en door de verwarming van de suikerbolletjes is de buitenkant van zo’n wafel een beetje gekarameliseerd: superlekker.

We waarschuwen je wel: de suikerrush waar je na het eten van zo’n Luikse wafel op getrakteerd wordt, moet je er even bijnemen. Al helemaal als je ook wat toppings als gesmolten chocolade, aardbei en/of slagroom bestelt. Toch blijft ons advies: doen, ze zijn verrukkelijk.

Brusselse wafels

Kuier je nou in de Brusselse binnenstad, dan tref je een ander type take-away-wafels aan, de Brusselse wafels dus. Ook op de menukaarten bij een klassieke tearoom of ijssalon gaat het meestal om de variant uit de hoofdstad. Brusselse wafels kenmerken zich door hun perfect rechthoekige vorm en zijn iets breder dan hun Luikse broertjes. Bovendien kennen de twee ook grote verschillen qua deeg en smaak.

Brusselse wafels zijn in tegenstelling tot Luikse namelijk ontzettend luchtig, knapperig en krokant. Doorgaans zijn Brusselse wafels ook een stuk minder zoet dan de Luikse: soms gaat er zelfs geen grammetje suiker in het beslag.

Wil je zelf Brusselse wafels bereiden volgens de regels van de kunst? Dan heb je daar in principe een professioneel wafelijzer voor nodig: eentje dat wat breder is en met een gietijzeren plaat. Online kun je die kopen, al zijn ze niet heel goedkoop.

Recepten met wafels:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.