Redactie
Redactie Inspiratie 4 jul 2013
Leestijd: 3 minuten

Gezond eten lastig? Niet met deze praktische tips!

We willen het allemaal, maar oh, wat is het soms moeilijk: gezond eten. Met het drukke leven dat de meesten van ons leiden is het verleidelijk om je ontbijt of lunch even snel snel onderweg te halen of te eindigen met een simpel bammetje op kantoor. Wellicht vraag jij je ook weleens af wánneer die gezonde collega in vredesnaam al die liters sap juiced en bergen salade maakt? Heeft hij of zij dan geen leven?! Het geheim is simpel: slim plannen. 

Aan de hand van onderstaande tips ben ook jíj in staat om elke dag een healthy homemade ontbijtje, lunch én diner te nuttigen.

1. Zorg voor een goedgevulde voorraadkast & koelkast

Misschien wel het belangrijkste als je van plan bent om gezonder te gaan eten is het hebben van een goed gevulde voorraadkast. Lees bijvoorbeeld onze tien musthave ingrediënten voor de vega voorraadkast en 9 ingrediënten die je altijd in je voorraadkast moet hebben. Maak het makkelijk voor jezelf en sla in één keer (online) een flinke voorraad volle granen, gedroogde bonen, noten, zaden, pitten, gedroogd fruit en eventueel een aantal superfoods in. Met deze producten in huis heb je altijd een goede basis om een gezonde maaltijd te maken.

culy0016

2. Maak grotere hoeveelheden in één keer

Sta je toch al in de keuken kikkererwten te koken voor die salade of om hummus van te maken? Maak wat extra en verdeel de gekookte peulvruchten (of granen) over verschillende bakjes en zet ze in de koelkast of vriezer. Handig als je even snel een lunch of diner wilt maken. Ook handig: neem het bakje met granen of peulvruchten mee naar kantoor en maak ter plekke af met wat er voor handen is (denk aan: komkommer, tomaat, avocado, tuinkers, rucola). Je kunt natuurlijk ook een apart bakje met rauwe of gegrilde groentes en stukjes vis of vlees meenemen.

Gekookte granen en peulvruchten zijn trouwens ook handig als basis voor snelle groenteburgers. Eet ze ‘s avonds als diner en neem ze de volgende mee naar je werk of studie. Vooruit koken werkt ook perfect voor het ontbijt!

culy0001

3. Maak je eigen healthy fastfood

Vooruit, gezond eten kost misschien iets meer tijd omdat je meer zelf maakt… Maar dat hoeft niet! Er zijn genoeg supergezonde ontbijt-, lunch- en diner ideeën die je in een handomdraai gemaakt hebt. Wat denk je van een van deze acht gezonde smoothies gemaakt van slechts drie ingrediënten?

Een snelle lunchsalade met avocado en sinaasappel? Of damn good energieballetjes die, als je er genoeg van maakt, goed zijn voor gezonde tussendoortjes voor een héle week? Maak ook eens een stapel crackers op zondagmiddag die je bewaart in een grote glazen pot. Precies, geen excuses meer! 

culy0017

4. Koop slim in

Niet iedereen heeft een biologische supermarkt en een goed gesorteerde toko om de hoek zitten. Maak een boodschappenplanning zodat je altijd alles in huis hebt om de lekkerste gezonde gerechten te maken. Bestel lang houdbare producten bijvoorbeeld in grotere hoeveelheden online, haal een aantal keer per week verse ingrediënten in huis en vergeet ook de zaterdagse markt niet (perfect om veel groenten en fruit voor weinig in te slaan).

En hoewel gedroogde bonen bijvoorbeeld gezonder zijn dan bonen uit pot of blik raden we je toch aan om een aantal second best opties in huis te hebben. Wetende dat je daarmee binnen tien minuten een gezonde salade of soep op tafel tovert maakt de verleiding om langs de Thai te gaan toch minder groot! 

culy0012

5. Inspireer jezelf

Heb je eenmaal een aantal goede recepten te pakken, dan kun je deze natuurlijk regelmatig maken. Maar zorg er ook voor dat gezond eten léuk blijft en daag jezelf uit om af en toe iets nieuws te maken. Ben je ineens enthousiast geworden over lijnzaad? Ga er een week mee experimenteren en zoek leuke recepten met het ingrediënt.

De week erna vind je misschien een leuk recept met havervlokken waar je mee aan de slag wilt. Duik de keuken in, nodig mensen uit, neem een salade mee voor een collega en verwen jezelf met lekkere, gezonde producten. Wedden dat je je nieuwe healthy lifestyle nog leuk gaat vinden ook?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.