Redactie
Redactie Inspiratie 3 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Geweldig DIY-project: zo maak je zelf homemade bacon

Met de juiste kruiden en een (rook)oventje kan je nu je eigen homemade bacon maken. Haal een stuk buikspek bij de slager en je kan al aan de slag.

Wel één dingetje: je moet het buikspek een week in de koelkast laten liggen. Lukt het om er vanaf te blijven..?

Toen we hoorden van een bacon kit moesten we er natuurlijk álles van weten. Deze kit bestaat uit verschillende kruiden, een rookgenerator voor oven of grill en gedroogd eikenhout. Zo kan je supermakkelijk zelf een stuk buikvet kruiden en roken.

Het zou natuurlijk kunnen dat je zelf al een rookoventje in huis hebt (deze of deze). Kies dan voor een kit waar geen rookgenerator bijzit, want die zijn ook een stuk voordeliger.

De stappen
Maar eerst: hoe gaat dit hele proces van kruiden en roken eigenlijk in zijn werk? We vonden hier een handig stappenplan. Het plan hoort bij deze speciale kit, maar ook als je die niet aanschaft kan het plan handig zijn als leidraad.

Eigenlijk begin je steeds met een mooi stuk buikspek van de slager. Deze pekel en kruid je en leg je – in een plasticzak – in de koelkast. Iedere dag draai je hem even om en na 7 dagen haal je het stuk vlees uit de koelkast en spoel je het goed af. Vervolgens gaat het buikspek een aantal uur de (rook)oven in en laat je het daarna rusten en afkoelen.

In onderstaande video krijg je een goed beeld van hoe een thuiskok zijn eigen bacon maakt (vanaf 4.40 minuten):

De kruiden
Voor het gemak raden we je aan om een kit te bestellen waar alle kruiden voor de bacon al bijzitten.

Het zout dat wordt gebruikt voor het pekelen van bacon is in Nederland namelijk moeilijk te krijgen. Er zijn recepten (klik!, klik!) te vinden waarbij ze Insta Cure #1, Pink Salt of Colorozozout gebruiken. Colorozozout is in Nederland online te bestellen, of je zou een goede slager kunnen vragen of hij dit voor je hebt.

Weet wel: het nitrietgehalte van dergelijk zout is wel hoog, dus pas daarmee op. Eet smakelijk!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.