Wist je al dat je dit ingrediënt in huis moet hebben voor de lekkerste gebakken rijst?
Is een bordje gebakken rijst ook jouw liefdestaal? Voor Culy’s Nancy geldt dat in elk geval wel. Met een restje rijst in je vriezer heb je altijd een lekkere lunch of maaltijd binnen handbereik. En wil je die portie rijst op een makkelijke, snelle manier op smaak brengen, dan gaan we je vertellen wat je de volgende keer moet inslaan bij de toko.
Of je het nou egg fried rice, of nasi goreng (letterlijk vertaald: gebakken rijst) noemt: iedereen weet dat de hitte van een pan een restje gekookte rijst transformeert tot weer een totaal nieuw gerecht. Met een nieuwe smaakdimensie, zouden we haast willen zeggen. Want gebakken rijst is de perfecte mix van smaak, textuur en umami.
Reden genoeg dat we héél vaak terugvallen op gebakken rijst als makkelijke maaltijd. Als snel, warm lunchgerecht bijvoorbeeld, dat zich ook perfect laat transporteren naar kantoor (zelfs koud is het trouwens lekker). Of als altijd-goed-diner voor kieskeurige kinderen. Zeker ook voor dat laatste, móét je gewoon een voorraadje wontonpoeder in huis hebben.
Te mooi om op te eten: ijs en gebak in de vorm van fruit is een trend
Waarom wontonpoeder?
Dat zit zo: waar we – zeker voor nasi goreng – graag trassi en sambal door onze rijst wokken, of bijvoorbeeld onze vriendin madame-jeanette voor de Surinaamse versie – valt er ook wat te zeggen voor milde gebakken rijst. Soms hoef je even geen dansende smaakpapillen of hitte, maar wil je die andere karaktereigenschappen van de rijst aanwenden: zijn lieve, zachte, fluffy kant. Zéker voor je kinderen, maar soms ook gewoon voor jezelf.
En dáár komt wontonpoeder – ofwel de basismix voor wontonsoep – om de hoek kijken. Bak een stuk of twee theelepels mee met je rijst (goed proeven en aanpassen naar smaak), geklutst eitje erdoorheen, wat groenten en eventueel nog een scheutje sojasaus en je gebakken rijst is perfect op smaak.
Wat zit er eigenlijk in?
Wontonpoeder – of basismix voor wontonsoep – is te koop in zakjes of blikjes bij de toko (vooral zo’n blikje is handig). Het bestaat o.a. uit kiparoma, sojasauspoeder, sesamolie, knoflookpoeder en peper. Het bevat veel umami en is behoorlijk zout, dus proef altijd goed voordat je meer toevoegt aan je gerecht.
Met de soepmix maak je natuurlijk ook heel makkelijk snelle wontonsoep, vulling voor wontons of dumplings, noedelsoep of een marinade voor vlees. En ook een zalig idee: besprenkel warme frietjes of popcorn ermee, in plaats van met zout. Het geeft het idee van Australisch chicken salt.
Snelle gebakken rijst: dit heb je nodig
Wat heb je nog meer nodig voor perfect gebakken rijst? Je kunt het op duizend-en-een manieren maken, wij richten ons even op de makkelijke lifesavers:
- Gekookte rijst, liefst minimaal 24 tot 48 uur oud. Wij leggen het bijvoorbeeld na het koken op een tray in de koelkast om lichtjes te drogen. Zo krijg je perfecte losse rijstkorrels in je wok en geen kleefrijst.
- Om de rijst body te geven: wat maiskorrels, doperwten, kleine blokjes wortel, gepelde edamameboontjes uit de diepvries, ui, of andere restjes groenten erdoor. Zelfs een handje kerstomaatjes meebakken kan als je niks anders hebt .
- Een restje gebakken of gebraden kip of bijvoorbeeld wat garnalen.
- Bosui (verplicht).
- Wat fijngesneden koriander.
- Een scheut sojasaus en een drup sesamolie door warme rijst roeren, doet ook wonderen.
- Crispy chili-olie, scallion oil, een schepje sambal, sriracha of andere hot sauce voor extra smaak.
- Ei: geklutst door de rijst, een spiegelei erbovenop (met een snufje knoflookpoeder of ook weer een snuf wontonpoeder) of een gekookt eitje met een dooier die nét gestold is (7 tot 7,5 minuten koken).
- Wat plakjes koude komkommer en/of tomaat ernaast voor het frisse.
De lekkerste recepten voor gebakken rijst:
- Surinaamse nasi goreng met kip en madame-jeanette
- Simpele gebakken rijst met ei (egg fried rice) – klaar in 5 minuten!
- Nigeriaanse gebakken rijst met kip en garnalen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FNancy-van-Batenburg1692-kopie.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F05%2Fegg_fried_rice_staand.jpg)