Redactie
Redactie Kooktips 22 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Stiekem een heel slim idee: je wok op smaak brengen

Als je van Aziatisch koken houdt, is het kopen van een goede wok een must. Als je eenmaal de juiste wok hebt uitgekozen, is het net zo belangrijk om hem goed te onderhouden. Dat begint met het je wok op smaak brengen.

Je wok op smaak brengen: why?

Dat klinkt misschien een beetje gek, je pan op smaak brengen. Want dat doe je toch juist met je eten?! Maar geloof ons, het maakt een groot verschil voor de gerechten die je uiteindelijk in je kersverse wok gaat klaarmaken.

Een wok kopen

Laten we eerst even bij het begin beginnen, misschien moet je namelijk nog een wok kopen. Dit hoeft gelukkig helemaal niet duur te zijn, we raden je zelfs aan een hele goedkope te nemen. In Azië wordt al dat heerlijke streetfood toch ook niet in een peperdure wok klaargemaakt? Juist.

Neem eens een kijkje bij de dichtstbijzijnde toko voor een stalen wok, of bestel er hier eentje online.

Als je je wok net hebt gekocht is hij nog prachtig schoon en zilver van kleur. Hier wil je zo snel mogelijk verandering in brengen. Hoe zwarter jouw wok, hoe lekkerder je gerechten worden. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit stadium bereikt.

Wok op smaak brengen

1. Voorbereiding

Voor het op smaak brengen van de wok heb je bosui (1 bos), gember (100 gram, in plakken) en zonnebloemolie nodig. Zet ook een klein bakje water klaar. Doe de ramen open en zet de afzuigkap aan, je wok op smaak brengen gaat gepaard met een hoop rook.

2. Was je wok

Woks worden verkocht met een laagje olie om het metaal te beschermen, deze laag moet er eerst worden afgeschrobd voor je jouw wok op smaak kan brengen.

Doe dit met een staalspons en afwasmiddel. Droog de wok goed af door hem 1 tot 2 minuten op laag vuur te zetten tot je geen waterdruppels meer ziet. Doe je dit niet, dan kan je wok gaan roesten.

3. Verhit je wok

Verhit je wok op de hoogste stand van je fornuis. Om te kijken of je wok heet genoeg is kan je kleine spetters water in de wok gooien. Als deze spetters na 1 of  2 seconden verdampt zijn, is de pan klaar om in te wokken.

4. Breng je wok op smaak

Haal de wok van het vuur en voeg 2 eetlepels van de olie toe. Pak de pan beet bij de steel en maak voorzichtig draaiende bewegingen zodat de olie de onder- en zijkanten van de pan bedekt. Zet de pan terug op het vuur en voeg de bosui en gember toe. Draai het vuur lager en wok de bosui en gember 15 tot 20 minuten.

Veeg hierbij de bosui en gember ook goed over de zijkanten van de wok. Als deze te droog wordt kan je nog een scheutje olie toevoegen. De wok zal op een gegeven moment licht geel-bruin kleuren. Klaar ben je!

5. Afkoelen

Okee, bijna dan. Laat de wok nog even afkoelen en haal de bosui en gember uit de pan. Was de wok met heet water, geen zeep en laat hem weer 1 tot 2 minuten op het vuur opdrogen.

6. Onderhouden

Gefeliciteerd, je wok is klaar voor gebruik!

Let er wel op dat je hem nu nooit meer wast met zeep, dan is namelijk al je harde werk voor niets geweest. Hoe meer je gaat wokken, hoe meer smaak je wok opneemt en hoe lekkerder al je volgende gerechten worden. Opdrogen doe je na het wokken elke keer op het vuur, zoals je ook bij stap 1 hebt gedaan.

7. Er op los wokken

Nu je wok helemaal op smaak is, wil je zeker meteen aan de slag met lekkere recepten? Geen probleem, die hebben we ook voor je.

Met noedels wokken zit je wat ons betreft altijd goed, maak bijvoorbeeld deze Chinese chow mein of deze hoisinbiefstuk met noedels. Meer zin in iets met rijst? Maak dan deze kung pao kip, gewokte groenten, gember knoflook garnalen of deze vis met paddenstoelen en erwten.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.