Redactie
Redactie Gadgets 18 jul 2014
Leestijd: 2 minuten

Het verschil tussen mixers, keukenmachines & blenders

Mixers: het klinkt als een verzamelnaam, maar er zijn zoveel varianten op, van staande mixers tot staafmixers tot handmixers. En dan heb je blenders, een heel andere categorie, en keukenmachines. Maar wat gebruik je nu waarvoor? En welke zijn dus essentieel voor jou?

Staande mixer

De bekendste staande mixer is de KitchenAid Artisan mixer, maar je hebt ze natuurlijk ook van allerlei andere merken, zoals Kenwood en Magimix. Bij een staande mixer heb je een hele grote kom, dus ideaal voor grote hoeveelheden. Perfect voor cake- en taartbeslag, eiwit en slagroom kloppen en deeg (koekjesdeeg, brooddeeg, pastadeeg).

Bij staande mixers zitten vaak drie opzetstukken: een draadgarde om te kloppen, een spiraalvormige deeghaak speciaal voor deeg, en een platte menghaak, ook wel de ‘bisschop’ genoemd, voor mengen van bijvoorbeeld beslag.

5KSM156EFP_859700601410_320x320

Handmixer

In principe doet deze hetzelfde als de staande mixer, maar dan heb je er een losse kom bij nodig. En in tegenstelling tot de staande mixer, moet je de handmixer steeds vasthouden en kun je dus niet even weglopen. Meestal zitten bij een staafmixer kneedhaken voor deek en gardes voor opkloppen.

859790115010_320x320_frontal

Staafmixer

Een staafmixer lijkt weer op een handmixer, maar heeft – goh – een langwerpige staaf waar, in tegenstelling tot een handmixer, vaak mesjes in zit. Goed voor mixen en mengen, maar ook voor hakken en pureren. Met een staafmixer kun je een soep pureren, met een handmixer niet. Ook is een staafmixer ideaal voor sauzen, zoals mayonaise en hollandaise.

5KHB2571ER_859790301010_320x320

Blender

Een blender is ideaal voor mixen en pureren, bijvoorbeeld van soepen, smoothies en mousse. Het ligt vooral aan de soort en hoeveelheid messen van de blender hoe krachtig deze is.

Keukenmachine

En dan tot slot, de keukenmachine, ook wel food processor genoemd. Ideaal voor malen, hakken, mengen en blenden. Vooral voor een dikkere consistentie, dus in een keukenmachine maak je eerder pesto, terwijl je soep eerder mengt in een blender. Vaak zitten bij keukenmachines ook verschillende opzetstukken, zoals schijven met mesjes, waarmee je bijvoorbeeld komkommers supersnel in plakjes snijdt, of een wortel fijn raspt.

Op Buzzfeed vonden we dit geweldige overzicht om het allemaal nog makkelijker te maken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.