Redactie
Redactie Drinken 18 jul 2014
Leestijd: 2 minuten

Op reis met Mr. Vino naar… Zuid-Frankrijk

Een mini-serie deze zomer: op reis met onze wijnkenner Mr. Vino! Allereerst zetten we samen koers naar Zuid-Frankrijk.

Voor veel Nederlanders is Zuid-Frankrijk dé jaarlijkse vakantieplek. En sla je bij Orange rechtsaf, vanuit het noorden gezien dan, richting Nimes (en dus niet richting Côte d’Azur), dan kom je ook nog eens terecht in een fraai wijngebied. Tussen pakweg Nimes en Perpignan vind je de Pays d’Oc wijnen. Vroeger misschien de ‘slobberwijnregio’ van Frankrijk; nu een gebied waar hard gewerkt wordt aan de kwaliteit en dat proef je.

Laat de camping aan zee een dag rechts liggen en trek het binnenland in. Toer, pedaleer of slenter door de wijngaarden en ontdek de enorme diversiteit. In dit gebied staan maar liefst 56 verschillende druivenrassen aangeplant. En daarvan maakt men (of van één druif of van meerdere soorten), witte, rode en rosé wijnen. En, voor sommige onder ons ook niet te versmaden: zoete wijnen. Omdat het zomer is en we lichte gerechten eten, zet ik 3 wijnen in het Zuid-Franse zonnetje.

Viognier

Allereerst een witte wijn gemaakt van de Viognier druif. Tuurlijk maakt men hier ook Sauvignon Blanc en Chardonnay, maar het is vakantie, dus verandering van wijn doet drinken. Of je nu echt in Zuid-Frankrijk bent of in je tuin in Nederland. Op het wijnetiket wordt vaak de druif vermeld. En heb je dan een fles witte wijn van de druif Viognier (ter plekke gekocht of via supermarkt of slijtertje), ontdek dan dat die prima past bij een hard of zacht geitenkaasje of een mooi gerecht met tonijn.

Stock wijn

Rosé

Zomerwijn bij uitstek is een rosé. En ja, ik schreef het al eerder, er is meer slechte rosé (zuurtjeswater) dan goede, maar in dit gebied kom je absoluut lekkere tegen. Is de rosé gemaakt van bijvoorbeeld de Grenache druif dan is die wat voller en toch fris. Zoals La Tour des Dames. De wijngaarden daarvoor liggen tussen Montpellier en Sète. Eenmaal in de fles zijn ze prima online te bestellen voor zo’n 7 euro.

Maar ook bij supermarkt of slijter vind je betaalbare en heerlijke rosés, zoals van Domaine Clavel (blend van Grenache en Syrah) of Domaine la Colombette bij Henri Bloem. En wat eet je daarbij? Gegrild wit vlees met ratatouille bijvoorbeeld. En natuurlijk een zomerse, frisse salade.

Stock wijn 1

Zoet

Je hebt zoet en zoet, én je hebt lekker zoet. Daarvan weten ze alles in de Pays d’Oc.  Al eeuwenlang. Zoals de vin doux naturel uit Banyuls, Rivesaltes of Maury. Prima te drinken op een terrasje, aan een gammel tafeltje voor je tent mét een Roquefort-kaasje en natuurlijk bij een zoet dessert met bijvoorbeeld chocolade. De betere soorten zijn wat lastiger te vinden in de supermarkt, maar prima via internet of slijter. Meer weten over zoete wijnen? Lees mijn artikel over zoete verleiding.

Volgende keer zetten we koers naar Italië.

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.