Redactie
Redactie Inspiratie 16 jul 2014
Leestijd: 2 minuten

5 fouten in de keuken die we allemaal maken (ja, jij ook!)

We kunnen nog zo culy zijn, iedereen – ook wij, en zelfs jij! – maken foutjes in de keuken. Dit zijn de vijf meest voorkomende die we toch écht een keer moeten afleren.

1. De pan niet heet genoeg laten worden. Je kunt niet een koekenpan op het vuur zetten en metéén je biefstuk erin gooien, of gesnipperde uitjes, of de ingrediënten voor een wokgerecht. Wacht eventjes geduldig totdat de pan en eventueel de olie of boter op de juiste temperatuur is.

2. Spieken in de oven. Doen we allemaal, want we zijn zo benieuwd hoe de koekjes eruit zien, of die taart wel goed gaar wordt, of hoe de lasagne erbij staat. Toch is slimmer om de ovendeur dicht te laten, zeker bij het bakken van dingen die moeten souffleren, of waar bakpoeder in zit. Zorg dat je ovendeurtje goed schoon is, dan kun je in ieder geval goed naar binnen loeren.

3. Lui zijn. We zijn allemaal wel eens lui in de keuken; soms heb je geen zin om dat uitje mooi te snipperen, of vlees netjes tegen de draad in te snijden, of éven wat extra liefde in risotto te stoppen. Maar als je een mooi resultaat wil, is het vaak slim om toch dat extraatje te geven. Of ga gewoon voor een snel gerecht als je in een luie mood bent.

4. Niet genoeg koelen. Sommige recepten vragen om extra tijd tussendoor of achteraf om te koelen. Bijvoorbeeld je roommengsel dat moet koelen voordat het de ijsmachine in kan. Of koekjesdeeg dat echt eerst een halfuurtje de koelkast in moet, om perfecte koekjes te krijgen. Geduld is een schone zaak, lieve culy’s…

Stock

5. Het recept niet helemaal lezen voordat je begint. Een klassieke fout, en nog altijd veel gemaakt. Het is essentieel om bij een recept, zeker eentje die wat lastiger is of bij een gerecht wat je nog nooit hebt bereid, het hele recept van tevoren te lezen. Tot de laatste punt! Hoe vaak is het al niet voorgekomen dat je halverwege het kookproces erachter komt dat je een bepaald ingrediënt of keukentool nodig hebt?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.