Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Gadgets 23 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je allemaal met een hakmes in de keuken?

We kunnen het niet genoeg benadrukken: de juiste messen maken je leven beter. En hoewel je al een heel eind komt met een scherp koksmes, een goed broodmes en een schilmesje, is er een ander type mes dat we eigenlijk net zo warm aanbevelen: het hakmes. Maar wat kun je er dan allemaal mee?

Een hakmes is een mes in de vorm van een bijltje, zo’n slagersmes zeg maar. Het ziet er indrukwekkend uit en – voor sommige mensen – misschien een klein beetje eng, maar het heeft wel degelijk zijn nut.

Dit kun je allemaal met een hakmes

Zware stukken vlees

De hoofdreden om een hakmes te gebruiken is om stukken vlees te lijf te gaan. Denk: zware, grote stukken met botten en kraakbeen. Probeer dat maar eens met een gewoon koksmes… Niet alleen gaat dat niet zo soepel, het tast ook de kwaliteit van je dierbare koksmes aan.

Ook handig: gebruik het bij het in stukken hakken van de kip voor Hainanese chicken & rice.

Zware stukken groenten

Een gigantische pompoen in stukken hakken? Knolselderij aansnijden? Koolrabi fijnhakken? Spaar je koksmes en gebruik een hakmes: de zwaarte van het mes is simpelweg veel meer geschikt voor dit soort klussen.

Ananas snijden

En wat voor zware groenten geldt, geldt natuurlijk ook voor zwaardere stukken fruit. Geloof ons nou maar dat je ananas het beste aansnijdt met je hakmes, en dat geldt trouwens ook voor (water)meloen of granaatappel.

Knoflook uit de schil halen

Paar teentjes knoflook uit hun schilletje halen? Leg ze onder je hakmes, geef er een flinke mep op met je vuist en… voilà!

Fijnhakken en transporteren

Natuurlijk kun je een hakmes ook gewoon gebruiken om ingrediënten fijn te hakken. Denk: verse kruiden, gember, knoflook, ui… Extra handige bijkomstigheid? Je kunt het mes naderhand gebruiken om je fijngehakte ingrediënten makkelijk te transporteren naar je pan, een beetje zoals een deegschraper eigenlijk.

> Tip! Een kwalitatief hakmes is online te koop voor € 99,98,- 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.