Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Inspiratie 14 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over funchi: het veelzijdige maisgerecht uit de Antilliaanse keuken

In de Antilliaanse keuken krijg je vaak een portie funchi bij je gerecht. Dat ziet eruit als een prachtig geel puntje maïsdeeg en in feite kun je het overal bij serveren. Maar wat is dit veelzijdige maïsgerecht nou eigenlijk? Culy legt het je uit!

Ben je jouw standaard portie koolhydraten bij je avondeten zat? Ruil je portie rijst of aardappel dan eens in voor funchi. Want de bereiding is makkelijker dan je denkt.

Wat is funchi?

Funchi wordt gemaakt van maismeel. De bereiding hiervan is ontzettend simpel, en zal je doen denken aan polenta. Maismeel wordt geleidelijk toegevoegd aan een pan kokend water met zout en soms boter. Er wordt constant geroerd met een traditionele palù di funchi, maar een houten pollepel doet het werk ook. Zo ontstaat een soort stevige maispap.

Na het koken druk je het maïsdeeg goed aan met twee borden. Daarna kun je ‘m in stukken snijden en direct serveren. Of laat ‘m eerst afkoelen en bak ‘m daarna kort in olie.

Waar eet je funchi bij?

De Antilliaanse keuken zit vol met heerlijke stoofgerechten, stoba. Stoofpotjes zoals karni stoba (stoofschotel van rundvlees) en kabritu stoba (stoofschotel van geit) eet je vaak met funchi. Naast stoofgerechten kan je ‘t ook eten met vlees of vis. Zoals mochi piská hasá (gebakken vis) of gebakken kip.

Het zou kunnen dat het maïsgerecht je doet denken aan West-Afrikaanse fufu. Ook soepen in de Antilliaanse keuken eet je vaak met funchi. Bijvoorbeeld okrasoep (guiambo) of sopi mondongo (soep van runderpens).

Andere verwerkingen

Funchi is niet alleen een bijgerecht bij de maaltijd, maar is ook in te zetten bij de bereiding van maaltijden. Bij Ayaka (pakketjes gevuld met funchi, groenten en kip) bestrijk je de bodem van bananenbladeren met funchi en maak je die af met de rest van de toppings. Daarna vouw je de pakketjes dicht en kook je ze een uur.

Op de Culy redactie zijn we dol op funchi fries, ook wel funchi hasá genoemd. Die aten we voor ‘t eerst bij chef Justin Niessen. In zijn recept worden de frieten op smaak gebracht met Parmezaan en geserveerd met een roze saus, beter bekend als salsa rosada of cocktailsaus.

In de Antilliaanse keuken vind je ook zoete baksels gemaakt met maïsmeel. Bolo di funchi bijvoorbeeld: een licht gezoete cake die op smaak wordt gebracht met sinaasappel. Perfect voor de zomerdagen.

Meer wereldgerechten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.