Redactie
Redactie Inspiratie 28 okt 2011
Leestijd: 3 minuten

Culy goes Italy: de streekproducten van Valle d’Aosta

Voor Culy zijn wij op reis geweest naar Valle d’Aosta, een streek in Noord West Italië. Valle d’Aosta ligt in een dal in het midden van de Alpen. In dit artikel bespreken we de streekproducten van Valle d’Aosta.

Op onze culinaire reis zijn onze ogen geopend wat betreft de rijkdom aan producten uit die streek. Hebben we het over Valle d’Aosta; dan hebben we het over salami’s, hammen, wijnen, grappa, honing, walnoten en natuurlijk niet te vergeten: kaas. Aosta is de plek waar fontina & toma kaas oorspronkelijk vandaan komen en we hebben het tijdens onze reis ook volop kunnen proeven. We hebben dagelijks streekproducten gezien (in winkeltjes en op lokale markten, echt het vakantiegevoel kreeg je ervan) en vooral ook heel veel geproefd. We hebben een aantal foto’s op een rij gezet om jullie ook kennis te laten maken met de producten uit Aosta.

Toma kaas is een harde kaassoort en komt van de koe. Deze kaas heeft best wel een sterke geur maar is verrassend zacht van smaak. Leuke tip, een stukje toma kaas is ook erg lekker om warm te eten. Doe een stukje kaas even onder de gril zodat hij een klein beetje smelt van binnen en toch een krokant laagje krijgt aan de buitenkant.

Dit waren een van de vele wijnen die we hebben gedronken, waarvan de druiven groeien & worden verbouwd in Aosta en de wijn ook wordt geproduceerd in de regio. Deze witte en rode wijn zaten qua smaak redelijk op een lijn. De rode wijn was wat lichter van smaak dan de witte. De witte wijn had een heel kruidige nasmaak wat verrassend lekker was. Persoonlijk had ik nog nooit zo’n bijzondere en lekkere witte wijn gedronken. De rode wijn was ook kruidig maar vergeleken bij de witte wijn een stuk lichter.

Salami’s zie je daar heel veel, net als hammen. Ze maken daar zowel salami’s van rund- als van varkensvlees.

Fontina kaas is een zachte, stro-gele kaas met een licht zoete en nootachtige smaak. Persoonlijk vond ik het een hele lekkere kaas die veel meer smaak heeft dan onze gewone 30 en 40 plussers. Bijna elk gerecht wat je in Aosta en omstreken bestelde in een restaurant is bereid met fontina kaas, dus je moest het ook wel lekker vinden.

Walnoten, echt een streekproduct. Dit is een te idyllisch plaatje om jullie van te onthouden. Een populair gerecht is de walnoten soep die ze hiervan maken.

Rechtsonder op de foto zie je broodjes waar appel en rozijnen in verwerkt zijn. (Druiven genoeg daar!) Het brood in Aosta is vergelijkbaar met het Nederlandse brood qua textuur en smaak.

Grappa, de likeur van Aosta. We hebben ook twee soorten grappa geproefd, een wat zoetere variant en de originele grappa. Geweldig om een keer te doen, maar je krijgt niet voor niks een heel klein glaasje… Op de onderste foto van de twee zie je dat ze aan grappa ook smaak geven door er een druivensoort aan toe te voegen, zie de namen op de etiketten.

Dit zijn koekjes uit Aosta, flinterdun en zoet van smaak. Dat zijn van die typische koekjes: als je er eenmaal aan begint…

Ham, kan niet ontbreken als we het over Valle d’Aosta hebben. Lardo komt uit Arnad en is de naam van de meest populaire hamsoorten. De varkens krijgen onder andere kastanjes te eten waardoor de speciale smaak van de ham wordt verkregen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.