Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 3 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Wat is foelie precies – en waarvoor gebruik je het?

We zijn er op de redactie van overtuigd dat specerijen een gerecht kunnen maken of breken. Een goede steak is nou eenmaal een stuk lekkerder met een flinke snuf peper er overheen en ook in een geurige curry kunnen wat ons betreft nooit genoeg kruiden zitten. We zijn dan ook allemaal wel bekend met paprikapoeder, komijn of nootmuskaat. Voor veel mensen een wat onbekendere, maar zeker niet minder lekkere, specerij is foelie. We vertellen je alles over dit ingrediënt én waarvoor je ‘m het best gebruikt.

Spoiler: je wil je stoofpotje of soep na het lezen van dit artikel nooit meer zonder foelie!

Broertje van nootmuskaat

De geschiedenis van foelie gaat helemaal terug naar de Middeleeuwen. In deze tijd was natuurlijk de VOC de baas over de route die kruiden en specerijen aflegden vanuit Azië naar Europa. Zo kwam de bekende specerij nootmuskaat al snel naar Europa toe; deze is afkomstig van de nootmuskaatboom.

Even een klein lesje aardrijkskunde. De nootmuskaatboom is de enige boom die twee verschillende soorten specerijen geeft. Dit zijn (zoals je misschien inmiddels wel kan raden) nootmuskaat en foelie. Aan deze boom groeien nootmuskaat-bollen. Deze bollen (ook wel zaden) groeien in een omhulsel van zaadlijsten. De zaden van deze bollen heten dus nootmuskaat en de omhulsels heten foelie. Snap je ‘m nog?

nootmuskaat bollen
Bron: Dariusz Jarzabek via Adobe Stock

Smaak en vorm

Ondanks dat foelie dus eigenlijk het grote broertje van nootmuskaat is, smaken deze twee kruiden niet helemaal hetzelfde. Je kunt dit een beetje vergelijken met een sinaasappel: de schil van een sinaasappel ruikt en smaakt net wat anders dan het vruchtvlees. Zo werkt het ook bij nootmuskaat en foelie. Ze hebben veel overeenkomsten en smaken beiden warm, aromatisch en hebben een citrusachtige zoetheid. Toch is foelie wat scherper en ook iets minder zoet.

Je kunt foelie zowel heel als gemalen kopen. Vers is het ongeveer zes maanden houdbaar. De hele variant gebruik je op een vergelijkbare manier als bijvoorbeeld laurierblad: je kookt het mee in je gerecht zodat het langzaam zijn smaak afgeeft. Als het gemalen is kun je het heel gemakkelijk over zowel hartige als zoete gerechten heen strooien.

Geniale hack: specerijen malen met je staafmixer doe je zo

Specerijen in Nederlandse keukenkastjes
Andra Ion via Unsplash

Hoe gebruik je foelie

Hoewel misschien niet iedereen even bekend is met foelie, zijn de meeste Nederlanders waarschijnlijk wél bekend met nootmuskaat. Ondanks dat deze twee kruiden dus niet exact hetzelfde smaken, kun je ze wel gemakkelijk voor elkaar verwisselen. Je kunt het dus uitstekend gebruiken in een hachee of stamppot. Probeer dan ook zeker eens om een aantal hele blaadjes foelie mee te garen in je gerecht. Smaakexplosie gegarandeerd!

Ook doet foelie het goed in zoete gerechten. Strooi voor de verandering eens wat van de gemalen variant over je vanille-ijs (huh? Ja echt!). Ook is dit heerlijk in baksels met een aromatische smaak, zoals carrot cake. Ten slotte raden we je aan om het eens in combinatie met asperges te proberen; we beloven je dat je daarna nooit meer anders wil.

Meer over kruiden & specerijen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.