Redactie
Redactie Inspiratie 30 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Crumpets vs. English muffins: wat zijn de verschillen?

Crumpets en English muffins: allebei Engelse platte ronde broodjes, heerlijk als ontbijt. Maar wat is nou wat, en wat zijn precies de verschillen?

Beide zijn het broodjes die worden gebakken op een hete plaat, of in de pan. Er komt geen oven aan te pas dus.

Maar wat maakt nou dat we het ene een English muffin noemen, en het ander een crumpet? Wij snapten er ook even helemaal niks meer van, en hebben het uiteraard voor je uitgezocht.

Ook handig: de allerlekkerste scones maak je zo

Crumpets

Crumpets worden gemaakt van een beslag zonder ei, maar wel met bloem, water, gist en melkpoeder. Het beslag wordt in een metalen ring gegoten en in de pan gebakken; dit vergt nogal wat geduld, want je moet echt wachten tot de bovenkant gaar is. Doe je dit niet, dan eindig je met een pannenkoek in plaats van een crumpet.

Door de baking soda in het beslag ontstaan er allemaal kleine gaatjes in de crumpet, wat hem perfect maakt om boter op te smeren. De boter smelt op de warme crumpet en kruipt heerlijk alle gaatjes in, dus elke hap die je neemt is lekker boterig.

Hoe eet je dat dan, zo’n crumpet? Eigenlijk gewoon met boter en misschien wat jam. Zo simpel is het. De zachte structuur van een crumpet leent zich perfect voor een goede laag roomboter, veel andere gekke dingen zouden wij er vooral niet mee doen. Easy does it.

Zelf maken?

Crumpets zijn in Nederland helaas niet op elke straathoek te verkrijgen. Dat betekent zelf de keuken induiken dus. Met dit recept maak jij dit weekend nog de lekkerste crumpets.

Het is dus wel belangrijk dat je de crumpets niet te vroeg van het vuur haalt, maar als je dat in je hoofd houdt kan er weinig mis gaan.

English muffins

English muffins ken jij hoogstwaarschijnlijk van de eggs benedict die je het liefst elk weekend eet. Tegenwoordig wordt dit iconische ontbijtgerecht ook vaak op andere soorten brood geserveerd, maar een échte benedict eet je op een knapperig geroosterde English muffin.

De English muffin wordt gemaakt van een gistdeeg dat moet rijzen, en net als de crumpets gaan de muffins niet in de oven maar in de pan. Het beste kan je hiervoor een gietijzeren steelpan gebruiken, deze wordt mooi gelijkmatig warm wat perfect is voor het bakken van brooddeeg.

De muffins worden niet aan een maar aan twee kanten gebakken, vervolgens als ze zijn afgekoeld door midden gesneden en getoast. English muffins zijn iets steviger dan crumpets en daardoor ideaal om wat zwaardere dingen op te leggen.

Vandaar dat eggs benedict op een muffin en niet op een crumpet wordt geserveerd. Al is een English muffin ook verrukkelijk met wat boter en jam.

Zelf maken?

Ze moeten wel twee keer rijzen, dus het is geen supersnelle klus. Gelukkig kan je ze al de dag van tevoren maken, zodat je tijdens het ontbijt de muffins alleen nog maar hoeft te roosteren. Maak dit recept en vries in wat je niet meteen opeet.

Conclusie

Crumpets worden gemaakt van beslag, English muffins van deeg, maar wel allebei met gist. Crumpets worden maar aan één kant gegaard, terwijl een muffin aan beide kanten knapperig gebakken wordt.

Een crumpet eet je in z’n geheel, terwijl je een English muffin doormidden snijdt en nog even roostert voor extra crunch. Beide zijn ze heerlijk met een goede lik roomboter. Wij zeggen: wissel elk weekend af en je hebt een heel leuk leven.

Lekkere ontbijtrecepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.