Redactie
Redactie Inspiratie 30 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… culinair genieten in Wyck in Maastricht

Onlangs was Culy’s Monique in haar lievelingsstad (op Amsterdam na): Maastricht. Een pareltje aan de Maas, ons eigen Parijs, vol heerlijke pleinen en kleine steegjes geplaveid met kinderkopjes.

Voor wie Maastricht niet (zo goed) kent: de stad is eigenlijk verdeeld in twee kanten. Het centrum aan de ene kant, en aan de andere kant Wyck, het oude deel, dat op de oostoever van de Maas ligt. Je spreekt het overigens uit als wiek.

Dit historische gedeelte, waar ook het station zich bevindt, wordt gescheiden van het centrum door de Sint-Servaasbrug over de Maas. De oudste brug van Nederland!

Wyck is de laatste jaren flink hipper geworden en talloze fijne eettentjes en hippe boetieks openden er. Naar aanleiding van haar recente bezoek geeft Culy’s Monique haar favorieten in Wyck.

Een weekend lang eten in Maastricht

1. Harry’s Restaurant, Wycker Brugstraat 2

In 1912 koopt Willem Beaumont, de overgrootvader van de huidige eigenaren, het hoekcafé Swelsen en maakt hier een hotel-café-restaurant met 12 kamers van. Het hotel krijgt de familienaam Beaumont.

In 2013, na 101 jaar, werd het restaurant Harry’s compleet gerestyled. Deze brasserie is zeven dagen in de week geopend voor lunch en diner en op zondag voor brunch.

Wij dineerden er op een zaterdagavond en genoten van oesters, steak tartare, frietjes en heerlijke nagerechten. Echte brasserie-gerechten, maar dan met een moderne twist. Ook de wijnen die we dronken (een stevige rioja en een frisse sauvignon blanc) waren een absolute aanrader.

2. ‘t Wycker Cabinet, Wycker Brugstraat 29b

Een heerlijke bistro, die pas in 2o15 zijn deuren opende, is ‘t Wycker Cabinet. Van maandag tot zondag geopend van 10.00 uur ‘s ochtends tot 2.00 uur ‘s nachts. Perfect voor ontbijt, brunch, apéro, diner én cocktails, dus.

Wij brunchten er met een heerlijke salade lyonnaise, maar ook het broodje bloedworst met appelstroop en gebakken appeltjes is een enorme aanrader. Limburgser wordt ‘t niet. En oja: er zijn flammkuchen. ‘Nough said.

3. Coffeelovers, Ruiterij 2

Een plek waar we steevast komen als we in Maastricht zijn, is Coffeelovers. De vestiging achterin de Dominicanenkerk in het centrum is prachtig – je drinkt je koffie letterlijk op het altaar – maar de écht fijne Coffeelovers zit aan Ruiterij 2. Vlakbij de Maas is dit dé koffiebar en lunchtent om heen te gaan.

Kies nooit voor de ‘gewone’ cappuccino, maar bestel de extra sterke Coffeelovers cappuccino – altijd geserveerd in de eigen gemerkte kopjes. Als lunch raden we de warme focaccia’s aan; de club focaccia is een toren van heerlijkheid.

4. Bread & Delicious, Stationsstraat 23

Een klassieke patisserie en boulangerie in Wyck is Bread & Delicious. Wij snoepten van hun heerlijke macarons, maar ga er ook zeker heen voor ontbijt of lunch. Het is hier een stukje rustiger dan bijvoorbeeld bij Coffeelovers.

En uiteraard niet te missen: de Limburgse vlaai. Neem er als-je-blieft eentje mee naar huis!

5. Hotel The Dutch, Wilhelminasingel 60

In Maastricht openen de laatste jaren steeds meer bijzondere nieuwe hotels. Zoals het Kaboom Hotel in 2015 (pal tegenover het station en heel goed betaalbaar).

Sinds kort is er weer een nieuw funky kid in town: Hotel The Dutch. Ook vlakbij het station, in onze favoriete wijk Wyck.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, vind je hier alles behalve Delfts blauw, klompen en tulpen. In dit hotel, gelegen in een prachtig herenhuis, waan je je in de hippe jaren ’80 van nu. Denk: felle kleuren, flamingo’s in de lobby, gin tonics aan de bar en discoballen in de hotelkamer.

Er zijn 49 kamers, variërend van kleiner tot supergroot, met heerlijke Auping bedden én op elke kamer  een goed gevulde Smeg koelkast. Alle drankjes en snacks daarin zijn inclusief, dus dat is fijn. ‘s Ochtends is er een uitgebreid ontbijt, maar een handige breakfast bag die aan je deur wordt gehangen. Kun je nog eens lekker snoozen op zondag…

Tot slot zijn er The Hangout, The Garden en The Lobby Bar, drie plekken waar je lekker kunt hangen. Alle drankjes die je daar pakt, zijn ook inbegrepen in je kamerprijs. Daar houden we van!

Check voor meer info: www.hotelthedutch.com.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.